Ga naar de inhoud

Rijkdom Nederlandse botanische tuinen: tien beeldfragmentjes sieren envelop

De rijke geschiedenis van de botanische tuinen van Nederland wordt op 24 april geportretteerd op tien postzegels van bijzondere plantensoorten die in de tuinen huizen.

Botanische tuinen zijn van oorsprong verbonden aan universiteiten; zij vormden het levende laboratorium voor onderzoek naar medicinale toepassingen. In de loop der jaren hebben de meeste botanische tuinen er een andere functie bijgekregen: die van de levende encyclopedie voor plantensoorten die in de natuur dreigen uit te sterven.

Nederland telt ruim dertig botanische tuinen. De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen heeft 2017 uitgeroepen tot het Jaar van de Botanische Tuinen. PostNL brengt in het kader daarvan tien postzegels uit met bijzondere planten. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) ontwierp een sierlijke bijpassende eerstedagenvelop. De zegels en de eerstedagenvelop zijn online en via de postzegelhandelaren vanaf 24 april te koop.

Floral design

In dit jaar van de Botanische Tuinen staan op de postzegels afbeeldingen van bijzondere planten en bomen uit botanische tuinen in Nederland. Op de tabs naast de postzegels is de Nederlandse naam van de plant of boom te lezen, met de naam van de botanische tuin waar hij te vinden is.

Op de achtergrond van het postzegelvel prijkt een uitvergrote foto van een blad met fijn vertakte nerven. Die nerven zijn de aanleiding geweest voor het ontwerp van de envelop. “De bladstructuur die de achtergrond van de zegels uit deze reeks siert, gaf inspiratie tot het weelderige en gestileerde floral design”, zegt Sander Keuter van Digidee concept creatie en emotie. “Door te spelen met kleurtinten die zijn afgeleid van de bladstructuur ontstaat de samenhang tussen de zegels en het ontwerp. Dit zorgt er tevens voor dat de afgebeelde bloemen en planten extra aandacht krijgen. Het floral design staat daarmee in dienst van de zegelreeks”.

Eerstedagenvelop

In de postzegelhandel waren de enveloppen vroeger zonder zegels los te koop. Verzamelaars frankeerden ze en stuurden ze op de dag van afstempeling (in een omslag) naar de PTT, om ze daar op de dag van uitgifte af te laten stempelen.

Na 1960 gingen steeds meer verzamelaars de enveloppen ‘blanco’ – ofwel zonder adres – verzamelen. Oudere eerstedagenveloppen zonder adres zijn schaars. Eerstedagenveloppen zijn een geliefd verzamelobject voor themaverzamelaars en zijn ook los verkrijgbaar.