Cees van ’t Veen, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), heeft op vrijdag 14 oktober in museum de Fundatie te Zwolle de zogenoemde tijdlijn Nederland Waterland aangeboden aan Deltacommissaris Wim Kuijken en Henk Ovink, internationaal watergezant.
Met de tijdlijn brengt de rijksdienst in beeld hoe het waterrijke Nederlandse landschap is geworden tot wat het nu is. Ze helpt de watersector haar opgave om ons land waterveilig te houden in historisch perspectief te plaatsen.
Nederland heeft zich altijd moeten verhouden tot het water. De tijdlijn laat zien hoe landgenoten door de eeuwen heen eerst alleen op hogere gronden woonden en werkten om aan het dreigende water te ontkomen, maar gaandeweg de tijd steeds innovatiever met het landschap en het water omgaan.
Veilige plek
Ons rijke verleden kan volgens de RCE een inspiratiebron zijn voor hedendaagse waterprojecten. Zo zijn nieuwe terpen gebouwd in de Overdiepse polder. Die maken van de laaggelegen polder een veilige plek om te wonen en te boeren.
Ook krijgen rivieren die eerder werden rechtgetrokken weer een bredere, natuurlijkere bedding, waarin het water beter zijn weg kan vinden. De tijdlijn maakt de lezer bewust van de veranderingen in het vaderlandse landschap en hoe je slim gebruik kunt maken van lessen uit het verleden bij nieuwe opgaven.
Foto: Cees van ’t Veen, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), overhandigt de ingelijste tijdlijn Nederland Waterland aan Deltacommissaris Wim Kuijken en Henk Ovink, internationaal watergezant (foto Ruben Schipper).