Ga naar de inhoud

Rijksdienst verzamelt lokale archeologische onderzoeksagenda’s

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) publiceert vandaag (maandag 18 december) een kaart met lokale onderzoeksagenda’s die laat zien hoe gemeenten vorm geven aan archeologisch onderzoek.

Een onderzoeksagenda archeologie benoemt belangrijke archeologische thema’s, kennislacunes en onderzoeksvragen die tot dusver onbeantwoord zijn gebleven.

Het is een handig hulpmiddel voor gemeenten om beleid te formuleren ten aanzien van archeologie, ruimtelijke ordening en cultureel erfgoed. Het is immers onmogelijk alles te onderzoeken. Een onderzoeksagenda helpt gemeenten keuzes te maken en focus aan te brengen, bijvoorbeeld bij de totstandkoming van een omgevingsvisie en omgevingsplan. Maar hoeveel gemeenten beschikken al over een eigen agenda?

Inspiratie

Uit de inventarisatie die vandaag wordt gepubliceerd op Archeologieinnederland.nl, blijkt dat een flink aantal Nederlandse gemeenten beschikt over een beleidsdocument waarin richting wordt gegeven aan archeologisch onderzoek.

Opvallend is ook de diversiteit in vorm en inhoud. De kaart laat zien in welke regio’s al onderzoeksagenda’s beschikbaar zijn en biedt inspiratie voor gemeenten die zelf met een onderzoeksagenda aan de slag willen.

Roermond

Een fraai voorbeeld komt uit Roermond, waar men beschikt over een uitgebreide en systematische onderzoeksagenda.

Het kan ook zinvol zijn een archeologische onderzoeksagenda te combineren met een bouwhistorische agenda, zoals in Leiden. Een ander mooi voorbeeld komt uit Goirle en Tilburg, waar specifieke onderzoeksvragen zijn benoemd die betrekking hebben op ecologische archeologie.

Bekijk de kaart met onderzoeksagenda’s.

Voor bovenregionale onderzoeksvragen is er de Nationale Onderzoeksagenda Archeologie 2.0 (NOaA 2.0).