Ruim driekwart miljoen voor Slot Schaesberg

Slot Schaesberg

De BankGiro Loterij heeft tijdens het GoedGeldGala 788.000 euro toegekend voor de herbouw van het Poortgebouw van Slot Schaesberg in Landgraaf.

Presentatrice Chantal Jansen overhandigde de cheque in het Tropenmuseum te Amsterdam aan slotdirecteur Aryan Klein en Arno Boon, directeur van BOEi, specialist in herbestemming.

De aanvraag, voorbereid in nauwe samenwerking met de gemeente Landgraaf, is deels gericht op herbouw en deels op de marketing van het project.

Op tijd

“De toekenning komt precies op tijd”, weet Slot Schaesbergdirecteur Klein. “De afgelopen jaren hebben we letterlijk het fundament gelegd voor de herbouw die nog zeker 20 jaar in beslag zal nemen. Dat is ook bedoeling; het betreft meer een proces dan een product. Jonge mensen moeten in dat proces het ambacht weer leveren. Een en ander betekent voor de grensregio een belangrijke impuls en voor de medewerkers en vele vrijwilligers een enorme opsteker. Die hebben nu een duidelijk perspectief”.

Niet verrast

Directeur Boon van BOEi lijkt niet verrast over de toekenning. “Wij spelen nu zo’n 6 jaar een ondersteunende rol in het project. Als vaste beneficiant van de BankGiro Loterij was voor ons van meet af aan duidelijk dat we een keer een ‘gooi gingen doen’ naar een bijdrage van de BankGiro Loterij. Zij vinden het belangrijk dat monumenten worden teruggegeven aan de burgers en dat kan hier uitstekend. Niet alleen bij de herbouw – die we met oude technieken gaan doen – maar ook in de verhalen die we weer gaan ‘opgraven’. Want monumenten geven ons verhalen door en mensen zijn daar gek op”.