Ga naar de inhoud

RVB waakt over conditie aloude lift Sint Hubertus

De lift in Jachthuis Sint Hubertus in het noorden van het Nederlands Nationaal Park De Hoge Veluwe is dusdanig oud dat een smid er onderdelen voor maakte. Indertijd ontworpen voor 300 kilo of ‘4 personen met inbegrip van den bestuurder’.

Wie het klassieke Jachthuis Sint Hubertus, verborgen in de bossen van Hoenderloo, aanschouwt verwacht niet dat het ruim honderd jaar oude monument is uitgerust met een lift. Binnen blijken echter maar liefst vijf verdiepingen van het slot, dat behoort tot de iconische gebouwen van Nederland, per lift bereikbaar.

Oudje

Het hijstoestel is een oudje: in 1917 is de constructie van de complete installatie voltooid. Liften waren begin twintigste eeuw überhaupt zeldzaam. Geheel nieuw voor die tijd was de kooiafsluiting.

Het jachthuis, ontworpen door architect Hendrik Petrus Berlage (1856-1934) in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller, geniet de status van monument. Dat geldt ook voor de lift.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) waakt over de inventaris van het slot, de zorg voor het gebouw is opgedragen aan het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Marco van de Wetering, technisch adviseur transportinstallaties bij het RVB, ziet er op toe dat de lift van Sint Hubertus in topconditie blijft.

2.400 transportinstallaties

Van de Wetering heeft ongeveer 2.400 transportinstallaties onder zijn hoede. De objecten variëren van roltrappen en liften tot gevelinstallaties en hijswerktuigen. Alle objecten hebben inspecties of oplevering van werkzaamheden nodig.

De adviseur reist voor zijn werk het hele land door. “De liften in het kantoor van Rijkswaterstaat in Delft vind ik bijzonder, net als die in huis Doorn op de Utrechtse Heuvelrug”. Maar de lift van Sint Hubertus op De Hoge Veluwe steekt er volgens Van de Wetering met kop en schouders bovenuit. “Een pareltje. Als ik het slot bezoek, gaat mijn techneutenhart harder kloppen”.

Samen met aannemer

Vanwege de monumentale status van het jachthuis, eigendom van de Stichting Het Nationale Park de Hoge Veluwe, heeft het RVB de verplichting om de lift in goede conditie en in oorspronkelijke staat te houden. Daartoe werkt het vastgoedbedrijf samen met aannemer Schindler Liften.

Henri Luttje (rechts op de foto) is de vaste onderhoudsmonteur: “Voor de lift zijn regelmatig inspecties nodig. Hij krijgt wettelijk om de achttien maanden een veiligheidskeuring van een onafhankelijke partij. Toen ik hier voor het eerst kwam, moest ik echt uitzoeken hoe de constructie in elkaar steekt”.

Het huidig gebruik van het Jachthuis Sint Hubertus, deels toegankelijk voor publiek, is voor gasten van de Staat. Bezoekers mogen de lift slechts kort betreden. Rijden is niet mogelijk. www.rijksvastgoedbedrijf.nl

Foto: RVB/Rob Gieling.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.