Salon in historisch kasteel krijgt antiek behang

De stichting Het Limburgs Landschap probeert ieder jaar een van de kamers van Kasteel Arcen historisch verantwoord her in te richten. De Klavierzimmer kreeg deze winter nieuwe wandschilderingen en vooral de restauratie van de antieke schouw met 3D-gereconstrueerde haardtegels daar trok de aandacht.

Omdat het seizoen van Kasteeltuinen Arcen dit jaar noodgedwongen later begint kon ook een tweede ruimte worden aangepakt. Dat werd de Salon. Aanleiding was de vondst van een partij antiek behang in België.

Goudleer

Herinrichting van de kamers in Kasteel Arcen gebeurt na historisch onderzoek. Op basis van foto’s uit 1911 werd geconcludeerd dat de Salon ooit zogenoemd goudleer op de wanden had.

Die conclusie werd bevestigd door de vondst van een paar kleine stukken van dit bewerkte leer achter een lambrisering. De Historische werkgroep Arcen Lomm en Velden bewaarde die stukken jarenlang in depot.

Goudleerbehang bestaat uit vellen leer die in mallen bewerkt zijn zodat er patronen in zitten. Dat leer wordt beschilderd en deels voorzien van bladzilver. Door een gekleurde vernis lijkt het op goud, vandaar de naam. Er zijn in Limburg slechts enkele historische ruimtes waar dit goudleer nog aanwezig is.

Herstel

Het materiaal is dusdanig bewerkelijk dat vernieuwen extreem kostbaar is en daarom niet haalbaar voor Het Limburgs Landschap. Toch was er behoefte de oorspronkelijke sfeer van de ruimte te herstellen.

Toen in een zaak in België, zuiver bij toeval, een partij antiek behangpapier met goudleermotief gevonden werd, leek dat te kunnen. Dit type behang werd eind 19e eeuw/begin vorige eeuw gemaakt om woningen een antieke donkere sfeer te geven. Die sfeer is nu terug in de Salon van Kasteel Arcen. Samen met de antieke meubelen is een harmonieus geheel ontstaan.

Filmpjes

Omdat de Kasteeltuinen Arcen de komende weken nog dicht zijn, kan voorlopig niemand het behang komen bekijken.

Maar na de opening van het park binnenkort mag iedereen de make over van de twee kamers komen bezichtigen. Bekijk alvast de filmpjes van de Klavierzimmer en de Salon op YouTube kanaal op  https://www.youtube.com/watch?v=TPUO_0DMkOs

Foto: Salon in historisch kasteel krijgt antiek behang (foto Edmond Staal).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.