Ga naar de inhoud

Gebied Schelde Delta nu Unesco Global Geopark

VN-organisatie Unesco heeft de in Nederland en België gelegen Schelde Delta het keurmerk Global Geopark toegekend. Het gebied beslaat ongeveer 5.500 vierkante kilometer en behoort tot de grootste geoparken ter wereld. Na de Hondsrug in Drenthe en Groningen (2013) is de Schelde Delta het tweede geopark in Nederland.

Met het predikaat Unesco Global Park komt de Schelde Delta in een lijstje met de vulkanische stranden van Lanzarote, de lavavelden en kratermeren in IJsland en de diepe Colca Canyon in Peru. Dankzij de erkenning trekken het onderzoek, het natuur- en landschapsbeheer en duurzaam toerisme naar verwachting makkelijker investeringen en Europese projecten aan.

Unesco Geoparken zijn gebieden van internationale geologische betekenis, waar het beheer is gericht op bescherming, educatie en duurzame ontwikkeling. Het landschap, de daarmee samenhangende cultuurhistorie en de natuur zijn cruciaal.

Krachtenbundeling

De provincies Zeeland, Noord-Brabant, Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen zijn samen initiatiefnemer. Ze bundelen de krachten met meer dan zestig gemeentebesturen, kennisinstellingen (w.o. de Universiteit Antwerpen en de Hogeschool Zeeland), musea en toeristische diensten.

Nergens ter wereld is de wisselwerking tussen mens en water – de samenwerking én de tegenwerking – nog zo zichtbaar in het landschap als in de Vlaams-Nederlandse Schelde Delta. Het huidige landschap van Geopark Schelde Delta is een verhaal van 50 miljoen jaar van stijging en van daling van de zeespiegel, van getijdenwateren en van klimaatverandering. Daarnaast toont het de menselijke invloeden van de laatste tweeduizend jaar: de Deltawerken, de kleiputten voor de baksteennijverheid, de turfwinning voor energie en zout, de houtkap voor de bouw en de gecontroleerde overstromingsgebieden van het Sigmaplan.

Ontdek het zelf

Voor het geopark zijn acht beleef- en onthaalpunten ontwikkeld, waar goede informatievoorziening komt om bezoekers wegwijs te maken en uit te nodigen verder het gebied in te trekken. Wandel of fiets een van de vele routes om het Unesco Global Geopark Schelde Delta te ontdekken. Klik hier om naar de website van het geopark te gaan.

Foto: De Kraaienberg in Bergen op Zoom behoort tot de Brabantse Wal (foto Piet Bout).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.