Ga naar de inhoud

Scheldevallei kandidaat Nationaal Park

Tien kandidaten dienden in het najaar bij de Vlaamse regering hun kandidatuur in voor ondersteuning om door te groeien naar Nationaal Park. Rivierpark Scheldevallei is samen met vijf andere door Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir op voordracht van een onafhankelijke jury uit die kandidaten geselecteerd.

De Scheldevallei is met de getijdennatuur langs de Schelde en haar zijrivieren de enige riviernatuur bij de resterende kandidaten. Midden 2023 zal de Vlaamse regering maximaal vier Nationaal Parken erkennen uit de overgebleven deelnemers.

Ambitie

Vlaanderen heeft de ambitie vier Nationale Parken met internationale uitstraling op te richten. De klemtoon ligt op natuur en biodiversiteit, de belevingswaarde en de erfgoedwaarde.

Een jury beoordeelde de voorbije maanden of de tien ingediende kandidaturen aan alle selectievoorwaarden voldeden, waaronder het dossier Rivierpark Scheldevallei.

“We wisten dat we een ijzersterk dossier hadden met betrekking tot de objectieve criteria: de natuurkern van 10.000 hectare waar je als park 20 jaar de tijd krijgt om naar door te groeien, halen we nu al. In sommige gebieden moeten we zeker de kwaliteit nog naar een niveau hoger tillen. Maar gezien de enorme revival van de natuurkwaliteit van de regio in de afgelopen decennia en de nog op til zijnde projecten kunnen we hier heel geloofwaardige papieren voorleggen”, verklaart Antwerps gedeputeerde Jan De Haes.

Ongeëvenaard

Een Nationaal Park moet zich ook onderscheiden van andere parken met een eigenheid en uniciteit op het niveau van natuur-, landschaps- en erfgoedwaarden.

“Aan de Schelde zijn de getijden tot 170 kilometer landinwaarts voelbaar met op sommige plaatsen een verschil tussen eb en vloed van wel zes meter. Een getijdennatuur zo diep in het landschap is heel straf, ongeëvenaard in Europa”, weet Carina Van Cauter, Gouverneur van Oost-Vlaanderen.

Er wordt door Rivierpark Scheldevallei ook volop ingezet op ontsluiting van het authentieke en typische erfgoed: oude meanders, turfputten, wielen, kastelen, steenbakkerijen, getijdemolens, pittoreske dorpen met waterfronten, nautisch erfgoed, …. Er valt heel wat te ontdekken in de Scheldevallei.

Van Cauter: “Daarom hadden we ook voor die criteria een positief gevoel. Maar het was toch vol spanning afwachten hoe de jury dit zou beoordelen en welke dossiers de andere kandidaten zouden voorleggen. We zijn dan ook bijzonder trots op deze eerste selectie door minister Demir.”

Plannen maken

De zes geselecteerde kandidaten beginnen aan een begeleidingstraject voor het maken van een masterplan en een operationeel plan. Elke kandidaat ontvangt daarvoor ondersteuning. Aan het einde van het traject is het terug aan de jury.

Maar een voldoende score op alle criteria geeft geen zekerheid, aangezien maximaal vier Nationale Parken worden erkend. Voldoen er meer parken, dan is de rangschikking doorslaggevend.

‘Keihard werken’

“We gaan keihard werken om in 2023 in de top van die rangschikking te geraken en zo de definitieve erkenning als Nationaal Park binnen te halen”, zegt coördinator Tom Wezenbeek van Rivierpark Scheldevallei vol optimisme.

“We geloven rotsvast in ons project en kunnen rekenen op grote betrokkenheid van een sterke coalitie van lokale overheden, natuurverenigingen, landbouworganisaties en landeigenaars. En we zijn de enige overgebleven kandidaat met riviernatuur als natuurlijke troef”.

Foto: Damvallei Destelbergen bij Gent (foto David Samyn – Toerisme Scheldeland).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.