Ga naar de inhoud

Scherfmozaïek Pieter Wiegersma gered op landgoed Coudewater

In samenwerking tussen de gemeente Den Bosch, de werkgroep Monumentale Kunst van erfgoedvereniging Heemschut, de erven van de kunstenaar en de GGZ Oost-Brabant is een mozaïek van de bekende Brabantse kunstenaar Pieter Wiegersma van de muur genomen.

Het scherfmozaïek uit 1959 bevond zich onder een dunne stuclaag in een te slopen gebouw op landgoed Coudewater aan de Berlicumseweg te Rosmalen. Het is recent – net op tijd – herontdekt.

Het landgoed is in 2018 verkocht aan een projectontwikkelaar. Gewerkt wordt aan woningbouwontwikkeling op de locatie.

Waardevol

Het mozaïek is volgens kenners een waardevol kunstwerk uit de wederopbouwperiode (1945 – circa 1972), die gekenmerkt wordt door nieuw elan, gepaard gaand met een ware bouwexplosie.

Nederland herstelde na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog niet alleen de infrastructuur van steden, maar ging ook steeds grootschaliger bouwen. Belangrijk fenomeen uit de wederopbouwperiode is de samenwerking tussen opdrachtgevers, architecten en beeldend kunstenaars als gevolg van de invoering van de percentageregeling in 1952.

Percentageregeling

1,5 procent van de totale bouwsom van overheidsgebouwen zoals gemeentehuizen, schoolgebouwen, ziekenhuizen, postkantoren en brandweerkazernes moest worden gereserveerd voor het aanbrengen van kunst.

Het ideaal van de beeldend kunstenaars is om kunst op laagdrempelige manier bij de mensen te brengen, mensen in hun leefomgeving met kunst in aanraking te laten komen.

Onderzoek

Naar de kunsthistorische betekenis van de monumentale kunst uit de wederopbouwperiode is de laatste jaren veel onderzoek gedaan. Dat heeft geresulteerd in toenemende waardering voor deze stroming.

Steeds vaker wordt besloten dit soort kunstwerken te redden bij de sloop van gebouwen. Het mozaïek van Wiegersma te Rosmalen is niet alleen een uitgesproken maar ook fraai exponent van genoemde periode.

Pieter Wiegersma

Kunstenaar Pieter Wiegersma (1920-2009) was afkomstig uit een artistieke familie. Zijn vader was de beroemde arts en schilder Hendrik Wiegersma uit Deurne, zijn broer de tekstschrijver Friso Wiegersma.

Wiegersma heeft na de oorlog vooral in Noord-Brabant veel glas-in-loodramen, waaronder in de Sint Jan in Den Bosch, en wandtapijten vervaardigd. Ook maakte hij mozaïeken en reliëfs. De werken behoren tot de hoogtepunten van de naoorlogse monumentale kunst in Noord-Brabant.

Het scherfmozaïek op landgoed Coudewater is verwijderd door keramiekspecialist Arno van Sabben uit Oud-Beijerland. De komende tijd wordt het werk opgeslagen en geschikt gemaakt voor herplaatsing. Gezocht wordt naar een nieuwe locatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.