Ga naar de inhoud

School in oude gevangenis Havenstraat Amsterdam

The British School of Amsterdam (BSA) neemt op termijn zijn intrek in de oude gevangenis aan de Havenstraat 6 te Amsterdam Oud-Zuid.

BSA gaat het 19e-eeuwse monument verbouwen tot een schoolgebouw van 13.500 vierkante meter voor 1.200 leerlingen van 3 tot 18 jaar. De gemeente Amsterdam kocht het pand van het Rijksvastgoedbedrijf en verkocht het zonder winstoogmerk door.

Paul Morgan, directeur van The British School of Amsterdam: “Wij gaan met onze architecten ambitieus aan de slag met het ontwerp van het gebouw, om binnen- en buitenruimtes te creëren die het leren op originele en creatieve manieren aansporen”.

Mooie plek

Volgens verantwoordelijk wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) krijgt BSA een mooie plek. ”In Amsterdam zijn veel internationaal opererende bedrijven gevestigd. Goed internationaal onderwijs is belangrijk voor de kinderen en belangrijk voor onze stad”.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) wijst erop, dat de landelijke overheid louter vastgoed in bezit wil houden als dat voor rijkstaken nodig is. “Vastgoed dat wij niet meer nodig hebben wordt verkocht, tegen een marktconforme prijs. Dan kan het een mooie, nieuwe bestemming krijgen. Zoals in dit geval een school”.

Het gebouw Havenstraat 6 te Amsterdam is ontworpen en gebouwd tussen 1888 en 1891. Na de aanstaande ontwerpfase begint in het voorjaar van 2018 de verbouwing. The British School verwacht de nieuwe locatie in 2020 te betrekken.