Ga naar de inhoud

Slachtstraat Filmtheater: diamant krijg glans

Een diamant met vele facetten, noemt het Utrechts Monumentenfonds (UMF) zijn panden aan de Slachtstraat en het Hoogt. Dit historische stadsdeel – voormalig terrein van het Minrebroederklooster – kende in de loop van de eeuwen een grote variëteit bewoners en bestemmingen. De schout, een chirurgijn en een notaris woonden er. Net als een handschoenmaker, trompetter, sigarenfabrikant en een lood- en zinkwerker.

Eerste restauratie UMF

Het destijds vervallen Hoogt 2 was in 1949 de eerste restauratie van het UMF. Later ontfermde het fonds zich ook over de andere bebouwing. Daarmee werd grootschalige sloop om ruimte te maken voor parkeerplaatsen voorkomen.

Na restauratie kreeg in 1973 cultureel centrum – nadien filmtheater – ’t Hoogt een plek in een deel van het complex. ‘t Hoogt vertrok eind 2018 omdat de panden getransformeerd zouden worden tot woningen. Dat voornemen strandde, waarna filmregisseur Jos Stelling een plan inbracht voor een bioscoop met drie zalen: Slachtstraat Filmtheater.

Officiële opening in juni

Ruim een jaar is er verbouwd. Er kwam een lift en de klimaatinstallatie werd vernieuwd. Duurzaamheid kreeg veel aandacht, onder meer door isolatie en zonnepanelen. Vanaf april wordt proefgedraaid, in juni volgt de officiële opening.

“Zo’n culturele huiskamer in de stad; dat is ook voor het UMF belangrijk”, zegt directeur Suzan te Brake. Zij prijst het lef van cultureel ondernemer Stelling. “We zijn blij met zijn keuzes voor het interieur en de kleurstellingen, met Parijse look. Uiteindelijk willen we allebei cultuur en erfgoed op één plek laten samenvallen”.

Foto: Slachtstraat Filmtheater, culturele huiskamer in de stad Utrecht (foto Aimee Baars).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.