Sluis 3e verlaat in Leekster Hoofddiep weer open

De gerenoveerde sluis 3e verlaat in het Leekster Hoofddiep in de provincie Groningen is met enig ceremonieel heropend. De officiële handeling werd verricht door verantwoordelijk wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi in samenwerking met omwonenden, uitvoerders en leden van de voormalige commissie gemeentelijke monumenten Leek.

Renovatie

Na jaren van voorbereiding heeft de gemeente Westerkwartier de renovatie van de sluis, een gemeentelijk monument, in 2019 opgepakt. Vanwege de beschermde status moesten zoveel mogelijk authentieke onderdelen behouden blijven.

De wanden van het bouwwerk waren zo slecht, dat die geheel zijn vervangen. Maar de nieuwe constructie heeft volgens de lokale overheid de originele uitstraling behouden.

Leuning en straatwerk

Dat geldt eveneens voor de vernieuwde leuning op de schijnbrug over de sluis. Verder is het straatwerk vervangen door een bijpassende steen. Heuvelman-Ibis uit Delfzijl heeft het werk uitgevoerd.

Dijkstra-Jacobi: “Met de renovatie kan de sluis weer jaren mee en heeft de gemeente er een mooie blikvanger bij in het Hoofddiep, naast de onlangs gerenoveerde vaste brug en brug de Kromme Kolk”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.