Smederij Valthermond provinciaal monument

smederij

De vervenerswoning met smederij in het dorp Valthermond in Zuid-Oost Drenthe wordt provinciaal monument. Gedeputeerde Staten hebben de procedure daartoe in gang gezet. Daardoor genieten het huis uit ongeveer 1912 en de smederij uit 1921 nu al bescherming.

Verheugd

Bond Heemschut reageert verheugd. “Al heeft het wel erg lang geduurd”, constateert architect Leen de Graaf namens de erfgoedorganisatie. Heemschut verzocht GS van Drenthe al op 4 oktober 2013 om woning en smederij op de provinciale monumentenlijst te plaatsen.

Slechte staat

De betreffende smederij in Valthermond (gemeente Borger-Odoorn) verkeert in zeer slechte staat. Op korte termijn zijn maatregelen nodig om verder verval tegen te gaan.

Eigenaar Frans van Kuik uit Leiderdorp wil de smederij een goede bestemming geven. De aanwijzing tot provinciaal monument stelt hem in staat geld tegen lage rente te lenen om het pand op te knappen.

In Valthermond stonden ooit twintig smederijen. Er konden treinwagonnetjes voor de vervening en brugonderdelen worden gemaakt. De smederij van Van Kuik is daardoor van meer dan van lokaal belang, aldus Heemschut.