Ga naar de inhoud

SOGK stelt opgeknapte kerkgoederen tentoon

sogk

sogk

In de kerk van Den Horn (Groningen) wordt vrijdag 12 mei een aantal ‘roerende zaken’ – avondmaalstafel, grote en kleine lezenaar, offerblok, stoofje en voetenbank – gepresenteerd. Alle zijn de afgelopen tijd gerestaureerd.

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) tekent voor de presentatie in samenwerking met de Stichting Vrienden van het kerkje van Den Horn. Aan het festijn is een minisymposium gekoppeld onder de titel Hervonden interieurschatten. Marco Blokhuis, erfgoedspecialist van Museum Catharijneconvent uit Utrecht, is een van de sprekers.

Opgeslagen in loods

Het kerkje van Den Horn is in 2010 gerestaureerd en in eigendom overgedragen aan de SOGK. Bij de oplevering kwamen uit de loods van de aannemer roerende zaken tevoorschijn die niet in de restauratie waren meegenomen. Vergeten wellicht? Of had de erbarmelijke staat van de stukken het geloof in een presentabel resultaat de grond ingeboord?

Zo kon de witgeschilderde avondmaalstafel, op drie poten, alleen staan als een muur haar steunde. De ooit indrukwekkende katheder met zijn gietijzer was ten prooi gevallen aan houtworm. Een houten offerblok was, hoewel nog in redelijke staat, niet meer bruikbaar omdat de sleutel verdwenen was. De stukken pasten, kortom, niet meer in het prachtig gerestaureerde kerkje en verdwenen naar een schuur.

Van bijzondere waarde

In de tussentijd verschenen van diverse zijden berichten, dat de avondmaalstafel en de katheder bijzonder en cultuurhistorisch van grote waarde waren. Dat was weliswaar moeilijk te zien maar in 2015 ondernamen de Vrienden van het Kerkje een poging de stukken op te (laten) knappen.

De Vrienden organiseerden een boekenmarkt waarvan de opbrengst naar de restauratie ging en de Rabobank Noordwest Groningen en de leden van de Vereniging Stad en Lande boden de helpende hand het benodigde bedrag bijeen te brengen. De restauratie is vorig jaar voltooid