SOGK pleit bij minister voor ruimhartige aanwijzing naoorlogse monumenten

Directeur Peter Breukink van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) pleit voor een ruimhartiger aanwijzing van naoorlogse gebouwen. Speciaal voor bouwwerken tussen 1945 en 1955 die het verhaal van ‘herrijzend Nederland’ vertellen.

Betreffende panden zijn vaak kwetsbaar en zeldzaam gezien de eenvoudige bouwwijze door het toenmalige gebrek aan bouwmaterialen. Veel zijn er al afgebroken of ingrijpend veranderd. Een nog redelijk gaaf gebouw behoort volgens de SOGK-directeur inmiddels tot de zeldzaamheden.

Pieter van Vollenhovenprijs

Breukink hield zijn pleidooi afgelopen zaterdag 16 november in Arnhem bij de uitrekking van de Pieter van Vollenhovenprijs 2019 in aanwezigheid van minister Ingrid van Engelshoven (OCW). De bewindsvrouw heeft nog niet gereageerd.

De SOGK is een van de negen winnaars van de jaarlijkse Van Vollenhovenprijs, ingesteld door het Nationaal Restauratiefonds. De stichting werd beloond voor de herbestemming van de (Molukse) Eben Haezer kerk.

Rijksmonument

De Molukse kerk uit 1960 in Appingedam is in 2014 aangewezen als rijksmonument. Als eerste Molukse kerk in ons land bij de eerste Molukse wijk van Nederland. De aanwijzing is niet alleen essentieel gebleken voor de redding, maar ook voor de herbestemming van het unieke gebouw.

“En dan heb ik het nog niet over deze vorm van erkenning die de Molukse gemeenschap veel dieper heeft geraakt dan puur als middel tot instandhouding door (her)bestemming. Ik zou wensen dat u, minister, een ruimhartig beleid gaat voeren ten aanzien van plaatsing van het kwetsbare, naoorlogse erfgoed op de lijst van rijksmonumenten. Dat de aanwijzing en herbestemming van de Molukse kerk van Appingedam hierin een lichtend voorbeeld mag zijn”, aldus Breukink.

Foto: De Molukse kerk van Appingedam (foto Duncan Wijting).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.