Ga naar de inhoud

Hekkers & van ’t Spijker

Hekkers & van ‘t Spijker
Molenallee 5
7384 AM Wilp
T: (0571) 26 20 07
E: info@hekkers-spijker.nl
I: www.hekkers-spijker.nl

Ons ambacht
Het is dat je in de verte het geluid van het verkeer op de drukke A1 hoort, maar anders zou je zweren dat je in een andere tijd terecht komt. Een tijd waarin er nog geen computers bestonden en geen volautomatische, van allerhande technische snufjes, voorziene gereedschappen. Op de Molenallee in Wilp/Posterenk staat de werkplaats van Hekkers & van ‘t Spijker. Hier worden nog met de hand zwaluwstaartjes gemaakt en met een figuurzaag zijpanelen van een Amsterdams staand horloge uitgezaagd.

Een plaatsje met een molen midden in het dorp en denk er een werkplaats bij waar het naar lijm en hout ruikt. Doe je ogen open, je bent bij Hekkers & van ‘t Spijker in Wilp/Posterenk. In de werkplaats waar dag in en dag uit antieke meubelen met veel liefde en geduld worden gerestaureerd.

Gerestaureerd
17e en 18e eeuwse meubelen, maar ook meubelen uit deze tijd zolang ze maar van hout zijn gemaakt. Van particulieren, stichtingen, musea, kerken, overheidsinstellingen, liefhebbers van oldtimers (vooral de houten sturen zijn een gewild restauratie object), landgoederen en van iedereen die waarde hecht aan een verweerd of beschadigd stuk antiek. ‘Het meubelstuk kan ons niet slecht genoeg zijn. Als we een meubel hebben opgehaald, gaan we eerst met elkaar in overleg om te zien hoe we het gaan aanpakken’. De potten beenderlijm of huidenlijm zijn de belangrijkste ingrediënten voor de restauratie. Deze worden bij ons het meest gebruikt. Degene die bij ons begint aan het meubel maakt het meubel van het begin tot het eind af.

Bij Hekkers & van ‘t Spijker zijn ze geen handelaren, ze ‘doen’ alleen de restauratie om belangenverstrengeling te voorkomen. ‘Wie zijn wij om de waarde van een antiek meubelstuk te bepalen? Het gaat er bij ons om dat onze klanten het waard vinden, om welke reden dan ook, een stuk te laten restaureren. Dat kan ook gewoon zijn omdat het een kast van hun overgrootmoeder betreft waaraan ze gehecht zijn. Dit soort dingen is niet in geld uit te drukken, dit is pure liefde en passie’. Hout draaien, lijmen, fineren, politoeren, zwaluwstaartjes steken…..’Wij doen werkelijk bijna alles met de hand.’ En zoals gebruikelijk in een gilde, gaat het ambacht over van generatie op generatie.

Als ú iets wilt laten restaureren reken dan op een wachttijd van enkele maanden tot drie kwart jaar. Maar dan hebt u wel uw meubelstuk, perfect afgewerkt, in oude staat terug.

Onze klanten bestaan uit; particulieren, kerken, overheidsinstellingen, musea, veilinghuizen enz. Uit respect en bescherming van persoonlijke gegevens vermelden wij geen lijst met referenties. Voor een referentieoverzicht kunt u contact opnemen met Hekkers & van ´t Spijker.

Predicaat Hofleverancier

Op 18 maart 2022 reikte burgemeester Paula Jorritsma-Verkade tijdens een feestelijke bijeenkomst de oorkonde en het daarbij behorende predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ uit aan Robin Willemsen en René Westerveld, eigenaren van Hekkers & van ’t Spijker.

Het predicaat Hofleverancier was aangevraagd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het bedrijf. Op basis van de rijke historie, de goede reputatie door de jaren heen èn het 100 jarig bestaan, blijkt dat Hekkers & van ‘t Spijker V.O.F., gedurende een zeer lange periode een vooraanstaande plaats in de regio inneemt.

De Koning kan het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ toekennen aan kleine en middelgrote ondernemingen die een zeer belangrijke plaats innemen in hun regio en daarnaast minimaal honderd jaar bestaan. 

Het wapenschild prijkt inmiddels op de gevel in Posterenk.

Foto’s: Leontine van Geffen en foto van de preekstoel uit de Lebuineskerk is gemaakt door Evert van de Worp.