Ga naar de inhoud

Speerpunten Leven langs de Maas

Langs de Limburgse Maas komen tien nieuwe speerpunten op plekken van grote archeologische betekenis. Het zijn opvallende markeringen in het landschap, letterlijk in de vorm van een speer. Samen vertellen ze één overkoepelend verhaal over Leven langs de Maas.

De gemeente Maasgouw bijt het spits af: in Beegden wordt morgen (donderdag 21 oktober) het eerste nieuwe speerpunt geopend. Dat behandelt een bijzondere, Laat-Romeinse muntschat.

De speerpunten geven voorbijgangers de gelegenheid met behulp van hun mobiele telefoon in het verhaal van die plek te duiken. Met video en augmented reality wordt de bijzondere geschiedenis van elke plek virtueel tot leven gewekt. Daarin spelen ook voorwerpen uit de collectie van het Limburgs Museum in Venlo een rol.

Hoogwater

Limburg werd afgelopen juli getroffen door extreem hoogwater. De grilligheid van dit natuurfenomeen blijft een uitdaging voor de mensheid.

Het bepaalt al eeuwen het leven van de bewoners langs de rivier, in een landschap dat mede door de Maas is gevormd. Daarom worden dit en volgend jaar tal van initiatieven ontplooid voor wat genoemd wordt een Ode aan de Maas, waaronder het nieuwe project Leven langs de Maas’.

De tien speerpunten vertellen samen over de Maas als levensader van Limburg. Die functie had de rivier al eeuwen voordat de zuidelijke provincie in haar huidige vorm bestond. In de buurt van de Maas zijn de oudste sporen van mensachtigen gevonden, de eerste landbouwers van Nederland vestigden zich aan de Limburgse Maas en in de eeuwen daarna ontstonden daar dorpen en machtige steden.

Onderzoek

Vanuit het programma De Maaswerken, bedoeld om ruimte voor de rivier te creëren na de overstromingen van 1993 en 1995, is in opdracht van Rijkswaterstaat archeologisch onderzoek uitgevoerd. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is in het project op het gebied van archeologie adviseur voor Rijkswaterstaat.

“De archeologische vondsten zeggen veel over ons leven met de rivier en over de transformaties die we door de tijd hebben meegemaakt”, verklaart directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum. Het museum werkt samen met Rijkswaterstaat, de RCE, de provincie Limburg, Limburg Marketing en verschillende gemeentelijke partners om de archeologische verhalen van de tien Maas-speerpunten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Mennings: “Het Limburgs Museum biedt verdieping bij die verhalen. Wie de locatie van het speerpunt bezoekt, ziet en hoort via de app de geschiedenis tot leven komen. In ons museum kan men ook de echte objecten zien en het grotere verhaal erachter ontdekken”.

Foto: Limburg Marketing.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.