Ga naar de inhoud

Stadsherstel Den Haag vergroent monumenten

Stadsherstel Den Haag zet zijn monumentale bezit in om de Hofstad te vergroenen. Als eerste monumentenbeheerder in Nederland bevordert de organisatie, met hulp van het Dinamo Fonds en het Cultuurfonds, de natuur in het Haagse centrum. Stadsherstel bezit ter plaatse ruim vijftig monumenten en historische panden.

Naast haar doorlopende taak om deze te restaureren en beheren, zet de monumentenorganisatie nu een volgende stap. Het project begint met het inventariseren van mogelijkheden per pand. Denk aan het creëren van nestgelegenheid voor vogels of vleermuizen, het verwijderen van tegels om grondwaterinfiltratie te bevorderen en het stimuleren van het bodemleven. Met hetzelfde doel wordt bezien of hemelwaterafvoeren kunnen worden afgekoppeld van het riool om verhitting van de stad tegen te gaan.

Groene stapstenen

Ten noorden en westen van Den Haag bevinden zich grote natuurgebieden die vallen onder bescherming van Natuur Netwerk Nederland. In de residentie zelf zijn veel parken, tuinen, begraafplaatsen en waterwegen waar de natuur haar kansen pakt. Door zijn bezit groen in te richten, creëert Stadsherstel Den Haag naar eigen zeggen in de versteende binnenstad ‘groene stapstenen’ tussen al deze gebieden.

Volgens directeur Lilian Kusters wil haar organisatie – naast duurzaamheidsmaatregelen in de panden – met dit project een voorbeeld stellen dat er méér kan. “We beogen plant en dier te helpen een extra plekje in de stad te vinden. De monumentale waarden blijven uiteraard voorop staan”.

Quick wins

Het project past binnen de ESG-doelstellingen (Environmental, Social and corporate Governance) van Stadsherstel Den Haag. Tegelijkertijd streeft de monumentenbeheerder naar quick wins; zij kijkt doelbewust hoe zij met een minimale investering in geld en mankracht snelle ecologische winst kan behalen.

Binnen afzienbare tijd beoordeelt de organisatie samen met een ecoloog van Eelerwoude haar locaties op geschiktheid. Aansluitend voert zij maatregelen door en bestudeert de effecten. Experts van natuurverenigingen worden betrokken; door middel van bijeenkomsten deelt Stadsherstel Den Haag de resultaten met het werkveld.

Dank

Stadsherstel Den Haag dankt haar partners in dit project, het Keg-Thate Fonds en het Elisabeth Fonds, beide onderdeel van het Cultuurfonds, alsmede het Dinamo Fonds. ”Zonder hun onmisbare bijdragen zouden deze ecologische verbeteringen onmogelijk zijn”.

Foto: Vlnr Ewoud Dahmen (Eelerwoude), Erik den Breems (Stadsherstel Den Haag), Marielle Oomen (Eelerwoude) en Lilian Kusters (Stadsherstel Den Haag).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.