Ga naar de inhoud

Stadsherstel restaureert korenmolen De Bloem

De aan de Haarlemmerweg gesitueerde Molen de Bloem, die tot 1878 een 17e -eeuwse stadsmuur van Amsterdam sierde, wordt gerestaureerd. Volgens eigenaar Stadsherstel was dat ook hard nodig, want door een zware storm had het bouwwerk schade opgelopen en waren reparaties onontkoombaar. Zo moesten werkzaamheden aan de constructie worden uitgevoerd.

Aan het wiekenkruis ontbraken hekwiggen, de kuipband van de molenromp en de kap moesten worden gerepareerd en het schilderwerk vernieuwd. Zodra dat karwei is geklaard, krijgen de gevelstenen aandacht.

Uitwijken

Vroeger stond de aloude stellingmolen, die dateert uit 1768, op de stadsmuur aan het eind van de Bloemgracht. In 1878 moest hij vanwege stadsuitbreiding uitwijken naar de Haarlemmerweg, de weg van Amsterdam naar Haarlem.

De Bloem wordt ook wel de 400 Roe genoemd. Een roe is een oude lengtemaat die van plaats tot plaats verschilde. In ’s lands hoofdstad was een roe 4,53 meter. 400 roe is dus circa 1,8 kilometer en dat is de afstand van de molen tot de Haarlemmerpoort.

In de volksmond wordt De Bloem ook wel geduid als ‘eerste molen’ omdat verderop aan de Haarlemmerweg nog een molen staat: de 1.200 Roeden, of ‘tweede molen’ op een afstand van bijna 5 kilometer van de Haarlemmerpoort. Ook die is van Stadsherstel.

Gevelstenen

Molen De Bloem is een korenmolen. Dat is te zien aan de gevelsteen boven de toegangsdeur. Hierop prijkt een korenbloem.

De twee andere stenen bij de scharnieren van de toegangsdeur zijn een anno- en een datumsteen. Die geven het jaar aan waarin De Bloem, van oorsprong een standaardmolen, is verbouwd tot bovenkruier.

1e steenlegging

De eerste steen van De Bloem is gelegd door P. H. Pouwels. Hij herinnert aan het moment dat de molen moest vertrekken van bolwerk Reijckeroordt in verband met het doortrekken van de Marnixstraat.

Voor de verhuizing tekende de firma T. Peppink & Zoon, gevestigd aan de Looiergracht 32-38. Zij herbouwde de molen op het perceel aan de Haarlemmerweg 465 in Sloten Noord-Holland, een weiland van Pieter Pouwels (zonder beroep) en Hendrik Pouwels (houthandelaar). De Pouwels hadden het terrein gekocht van veehouder Jan Schipper. Sinds 1921 valt de gemeente Sloten onder Amsterdam.

Financiële steun

De restauratie van Molen De Bloem wordt mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van Stadsherstel, giften van Newomij, de P.W. Janssen’s Friesche Stichting, de provincie Noord-Holland, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Fonds Kamaran Stadsverfraaiing, een anonieme donatie en het Dorothy Heijmeijer van Heemstede Stadsherstelfonds.

Foto: Molen De Bloem in zijn begintijd op een 17e- eeuwse stadsmuur (foto Stadsherstel Amsterdam).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.