Ga naar de inhoud

Stadsmaquette pronkt in Stadsmuseum Zutphen

Vijf jaar werkte Constant Willems aan ‘Zutphen in 1485’ in schaal 1 op 500. De maquette pronkt in de tentoonstelling Als stadsmuren konden spreken… Duizend jaar vestingstad Zutphen in het Stedelijk Museum Zutphen.

“De maquette geeft een waarheidsgetrouw beeld van hoe onze stad er in 1485 uit moet hebben gezien”, zegt wethouder Sjoerd Wannet (Cultuur, erfgoed). “Dankzij onderzoek, door Willems en stadsarcheoloog Michel Groothedde, maar ook door andere collega’s én vrijwilligers, kon een goed beeld worden gevormd van de stad destijds”.

Het onderzoek heeft volgens de wethouder geleid tot nieuwe inzichten, waarvan de resultaten zichtbaar zijn in de maquette. “Ze toont op toegankelijke wijze een stukje van de geschiedenis van Zutphen. Daar streven we naar: erfgoed zichtbaar en toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. In de maquette zul je ontdekken dat veel van de historie van de Hanzestad bewaard is gebleven”.

22 november

Hoe het onderzoek voor de maquette in zijn werk ging, zetten Willems en Groothedde uiteen op dinsdag 22 november. Dan ook wordt de teaser van De maquettebouwer getoond. Filmmaker John Post volgde voor zijn documentaire rond de totstandkoming van de maquette Constant Willems geruime tijd.

Het Stedelijk Museum Zutphen bevindt zich aan het ’s Gravenhof 4. De avond is gratis toegankelijk, aanmelden is noodzakelijk.

Foto: Alexander Tromp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.