Startbijdrage herstel Noorderstadskerk in Paramaribo

Voor herstel van de Noorderstadskerk der Evangelische Broedergemeenschap in Paramaribo is een startbijdrage van 12.500 euro toegekend door het fonds Surinaams Erfgoed van het Cultuurfonds. Het is daarmee het zesde vanuit Nederland gesteunde restauratieproject in Suriname.

De toren van de kerk aan de Henck Aaronstraat 73 werd in 2019 door bliksem getroffen en heeft sindsdien aanzienlijke schade. Bovendien is de toren verzakt.

De Noorderstadskerk is een bijzonder houten gebouw uit 1902/1906, neergezet voor de wijk Noord-Paramaribo. In het zuiden van de Surinaamse hoofdstad stond een identieke Zuiderstadskerk, maar die is in de jaren 80 gesloopt.

Met de bijdrage van schenkingen aan het Themafonds Surinaams Erfgoed en het Cultuurfonds hoopt het fonds het bedrag te verdubbelen tot 25 mille, waarmee de toren geheel kan worden opgeknapt.

Surinaamse maanden later

De geplande Surinaamse maanden van Stadsherstel in juni en juli 2020 in de Amstelkerk te Amsterdam zijn vanwege de maatregelen in het kader van de uitbraak van het coronavirus Covid-19 afgeblazen. Op het ogenblik wordt gewerkt aan een nieuw programma voor de periode 21 oktober tot en met 16 november.

Op de website van Stadsherstel Amsterdam wordt een en ander nader bekend gemaakt.

131 schenkers

Het streefbedrag van 40.000 euro voor de zes projecten in Suriname komt intussen in zicht. Tot dusver is 30.443 euro bijeengebracht door 131 schenkers.

Zodra de beoogde 40 mille behaald is, kan het fonds Surinaams Erfgoed de bijdragen verdubbelen. De projecten waarmee naar verwachting binnen afzienbare tijd een begin wordt gemaakt, ontvangen als eerste de totale bijdrage. Door het coronavirus is de start van de restauratie echter vertraagd. Meer over de projecten op deze link naar de website.

Het Themafonds Surinaams Erfgoed is een fonds op naam bij het Cultuurfonds opgericht door Stadsherstel Suriname, Stadsherstel Amsterdam en het Prins Bernhard Cultuurfonds voor behoud van Surinaams Erfgoed.

Bouwen aan de Wilde Kust

Covid-19 haalde ook een streep door de geplande boekpresentatie Bouwen aan de Wilde Kust op 18 maart in het kantoor van het Cultuurfonds in Amsterdam. De presentatie is nu voorzien tijdens de Surinaamse maand van Stadsherstel.

De publicatie betreft de jonge geschiedenis van de bestaande en nooit verwezenlijkte infrastructuur op Suriname van 1945. Het boek ontving tot dusver goede recensies, klik hier

Aanvraagformulier

Het Cultuurfonds heeft voor restauraties in Suriname en andere overzeese gebieden een speciaal formulier gemaakt om het aanvragen te vergemakkelijken. Het is in het Nederlands en het Engels te downloaden. Zie ‘Overzees Gebouwd Erfgoed’.

Foto: De Noorderstadskerk is een bijzonder houten gebouw uit 1902/1906, neergezet voor de wijk Noord-Paramaribo (foto Stella van Heezik).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.