Ga naar de inhoud

Startsein restauratie botter EB25 Elburg op open dag

Restauratie van de Elburgse botter EB25 is aanstaande. Met steun van de provincie Gelderland wordt het varende monument de komende drie jaar opgeknapt. Weliswaar is meer geld nodig, maar het begin is er. Burgemeester Jan-Nathan Rozendaal en Gelders gedeputeerde Peter Drenth (Erfgoed) geven op 15 april tijdens een open dag het startsein.

Belangstellenden zijn die dag o.a. in de gelegenheid de werf en het museum (Havenkade 39), eigendom van de Botterstichting Elburg, te bezichtigen. Van 11.00 tot 16.00 uur gonst het daar van de activiteiten, alle verband houdend met de Zuiderzeevisserij.

Betrouwbare partner

De provincie Gelderland maakt restauratie van de EB25 mogelijk, omdat de Botterstichting met haar Leerbedrijf naar eigen zeggen bewezen heeft een betrouwbare partner te zijn. Onder leiding van leermeester Cees Leusink heeft het bedrijf met inzet van stagiairs, werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt en statushouders in de loop van de tijd tal van schepen onder handen gehad.

Karveelbouw

Op de werf van Kuikhoven in Harderwijk kreeg botter EB25 in 1895 plank voor plank vorm. Het schip, 11,90 meter lang en 4 meter breed, heeft een diepgang van 90 centimeter. Het varende erfgoed is vervaardigd volgens de principes van de karveelbouw. Daarbij worden de gangen van de scheepshuid met de zijden tegen elkaar gelegd met als uitkomst een zogenoemd gladboordig schip. Deze eeuwenoude manier van bouwen werd al ten tijde van de Feniciërs toegepast.

Vermoedelijk was Harderwijker Willem Petersen Czn. de eerste eigenaar van de eikenhouten zuidwalbotter. De Elburger visserman Siemen Goossensen (1892-1984) kocht het vaartuig in 1937 voor 270 gulden. Bij de aankoop van de toen al 42 jaar oude botter hoorden twee kuilnetten. Vader Siemen viste ermee samen met zoon Henk.

Prinsenwerk en meer

Tijdens de open dag op 15 april krijgen jong en oud informatie over de visserij van vroeger en worden oude ambachten en technieken gedemonstreerd. Zo is een zeilmaker actief, evenals een mandenmaker en wordt prinsenwerk gedemonstreerd. Verder is de motoren ploeg bezig en zal met hout worden gewerkt.

Bezoekers kunnen tijdens een tochtje ervaren hoe het is om op een oude botter te verblijven. Een ervaren schipper van de Botterstichting geeft daarover op een botter bij de werf nader uitleg.

In het Bottermuseum is naast de vaste tentoonstelling de tijdelijke expositie Hanze en Haring te bewonderen. Werken van (amateur)kunstenaars verbonden aan Elburg worden er getoond, evenals voorstellingen gemaakt door basisscholieren.

Kogge

Omdat op 15 april in Elburg ook het Hanzejaar 2023 wordt ingeluid, ligt voor de loods Nederlands enige kogge aangemeerd. Dat schip kan boven- en benedendeks worden bewonderd. In passende kleding gestoken zeelieden vertellen bijbehorende verhalen. De kogge, afkomstig uit Kampen, is ook vanaf de kade langs de havenkom goed te zien.

Een bezoek aan de Botterstichting Elburg begint in het Bottermuseum. Daar wordt de looproute aangegeven, aan de hand waarvan belangstellenden alles mee kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.