Steun voor verbeelding Nijmeegs verleden

Drie projecten die de geschiedenis van Nijmegen laten zien, krijgen van de lokale overheid elk 3.000 euro uit het budget Verleden Verbeeld. Het gaat om een muurschildering over het Romeinse verleden, bewaarspecial De Fabrieken van wijkblad Hart van Nijmegen en het fotoproject Ode aan Lent.

De subsidieregeling Verleden Verbeeld is bestemd voor particuliere initiatieven die het verleden van Nijmegen als onderwerp hebben. In totaal zijn 17 initiatieven ingediend. Een jury onder leiding van bijzonder hoogleraar Dolly Verhoeven (Radboud universiteit) koos de drie beste.

Muurschildering

De muurschildering over het Romeinse Verleden van Nijmegen is onderdeel van een veel groter project, de Waalpaintings van de Radboud Universiteit.

De schildering maakt het verre Romeinse verleden voor iedereen toegankelijk. Door koppeling met de canon van Nijmegen en een educatief programma is het volgens de jury een bijzonder project.

Special industrieel verleden

De bewaarspecial Fabrieken in het Hart van Nijmegen is een vervolg op een soortgelijke uitgave over de Tweede Wereldoorlog in het wijkblad. Het katern belicht een belangrijk aspect van het Nijmeegse verleden.

De special wordt gratis verspreid onder inwoners van midden-Nijmegen. Ook andere geïnteresseerden krijgen de mogelijkheid de uitgave te ontvangen.

Ode aan Lent

Fotoproject Ode aan Lent gaat over de identiteit en metamorfose van dorp tot stadsdeel van Nijmegen.

Door middel van een route langs foto’s, die te zien zullen zijn achter de ramen van inwoners en ondernemers, ontmoeten en ontdekken oude en nieuwe Lentenaren elkaar en wordt sociale cohesie gestimuleerd.

Het idee kan rekenen op betrokkenheid vanuit de wijk (donateurs), de aanvrager betrekt bewoners en scholen. Na 20 jaar Waalsprong is het volgens de gemeente Nijmegen tijd voor zo’n project.

Foto: Muurschildering van de byzantijnse prinses Theophanu. Het eerste project van de Waalpaintings.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.