Ga naar de inhoud

Steunmaatregelen corona voor cultuur in Brabant

Noord-Brabant ontwikkelt, met de grote steden in de provincie (Breda, ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg, samen BrabantStad), een steunpakket voor de regionale culturele infrastructuur van ongeveer acht miljoen euro.

BrabantStad doet hiermee een beroep op de aanvullende rijksmaatregelen voor de cultuursector. Het provinciebestuur draagt twee miljoen euro bij. Gedeputeerde Staten en de vijf steden willen met het steunpakket het moois van cultureel Brabant overeind houden en blijven investeren in de ontwikkeling van kunst, cultuur en creativiteit.

Extra subsidie

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven (OCW) stelt als gemeld vanwege de coronacrisis extra geld beschikbaar voor diverse instellingen die subsidie krijgen via de BIS of de rijksfondsen.

Voor Noord-Brabant gaat het om een flink aantal culturele instellingen die hiermee door de financieel zware eerste periode geholpen worden en kunnen investeren voor het volgende seizoen. Daarnaast is rijksgeld beschikbaar voor cruciale instellingen uit de vitale regionale infrastructuur die ondersteuning nodig hebben, zoals podia, musea en filmtheaters. Voorwaarde is dat vanuit de regio meegefinancierd wordt. Hiervoor stelt de provincie twee miljoen euro beschikbaar. Naar verwachting komt er eenzelfde bedrag van de vijf grote steden gezamenlijk. Met de matching door het rijk ligt dan circa acht miljoen euro op tafel voor Brabant.

Toegevoegde waarde

Verantwoordelijk gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Cultuur) wil het provinciale geld ook buiten de grote steden inzetten.

“Want ook daar zijn de problemen groot en is de nood hoog. Als we ooit hebben gezien hoeveel toegevoegde waarde cultuur heeft, is het wel in deze coronacrisis. Ik ben blij dat we dit met de Brabantse overheden gezamenlijk oppakken. We werken nu aan een plan dat onderbouwt welke instellingen voor hulp in aanmerking komen”.

In de gemeenten waar het provinciale geld besteed wordt, wordt straks ook een bijdrage van de betreffende gemeente zelf gevraagd. Spierings: “Nu is vooral snelheid geboden vanwege de acute nood in de sector. De vijf grote steden bereiden ook besluitvorming voor hun matching voor. Als er ook een bijdrage van de kleinere gemeenten komt, dan kunnen we daar eveneens matching van het rijk voor vragen”.

Musea

Voor de zes belangrijkste Brabantse musea (Het Noordbrabants Museum en het Design Museum in ’s-Hertogenbosch, het Textielmuseum Tilburg, het Van Abbemuseum Eindhoven, het Helmond Museum en het Stedelijk Museum Breda) wordt een subsidie van 600.000 euro specifiek beschikbaar gemaakt voor het opvangen van de lange termijn effecten van de coronacrisis.

De zes hebben een in Nederland unieke samenwerking tot stand gebracht om een beroep te kunnen doen op een rijksregeling en daarbij de provincie Noord-Brabant om cofinanciering gevraagd. Aangezien de 1,5 meter maatschappij grote vraagstukken met zich meebrengt waar het gaat om de publiekswerking van musea, krijgen zij die provinciale bijdrage in het bijzonder voor nieuwe vormen van publieksbereik.

Behoud van banen

De steun voor cultuur is onderdeel van een breed provinciaal pakket aan maatregelen rond de coronacrisis.

Coördinerend gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (Economie): “De totale inzet van noodmaatregelen en voorbereiding op de 1,5 meter maatschappij zorgt voor behoud van banen bij de betrokken instellingen en hun toeleveranciers. Niet alleen op korte maar ook op langere termijn. Dat is belangrijk voor Brabant. Bovendien voorkomen we dat voor onze provincie wezenlijke theaters, podia en musea vanwege de coronacrisis failliet gaan en verdwijnen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.