Ga naar de inhoud

Stichting zoekt geldschieters die glas-in-lood raam Jongeriuskantoor Utrecht willen adopteren

De restauratie en herbestemming van het vervallen Jongeriuskantoor achter Villa Jongerius aan de Kanaalweg te Utrecht is in volle gang en wordt in 2018 voltooid. Op het bijzondere rijksmonument komen de oorspronkelijke rood-witte elementen en ornamenten terug, zoals de gevel met klok en de verlichte torentjes met vlaggen.

In de imposante hal van het gebouw worden 60 glas-in-lood panelen met Utrechtse taferelen uit het leven en het bedrijf van Jan Jongerius teruggeplaatst.

Het enorme raam van in totaal 34 vierkante meter, gemaakt door de Utrechtse glaskunstenaar Willem Mengelberg, is in 1939 door de werknemers aan hun baas geschonken ter ere van het 25-jarig bestaan van het bedrijf en het 25-jarig huwelijk van Jan en Heinnie Jongerius. Na het faillissement van Jan Jongerius NV in 1954 werd Defensie eigenaar van het complex en verhuisde het glas-in-lood raam in 1970 naar een kantoor van de Koninklijke Landmacht aan de Overste den Oudenlaan, eveneens in Utrecht.

Geldinzameling

Na bijna 50 jaar kan het raam terug komen op de originele plek, als er voldoende geld wordt ingezameld voor het herstel van de kleurrijke, maar kwetsbare glaspanelen.

De Stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex zoekt particulieren en bedrijven die willen helpen de restauratie van dit unieke Utrechtse erfgoed mogelijk te maken en bereid zijn een paneel te adopteren.

Restauratie van een paneel kost 750 euro. Diverse panelen zijn al door familieleden en vrienden geadopteerd, maar er blijft een flink aantal over dat nog snakt naar een opknapbeurt.

Iedereen die meedoet, krijgt na de restauratie van het voormalige kantoor een uitnodiging voor de feestelijke onthulling in de loop van 2018, en een permanente naamsvermelding in de entree van het gerestaureerde gebouw.

Geïnteresseerden kunnen voor nadere informatie en aanmelding terecht bij Willem ter Steege, 06-533374679 of wtersteege@stichtingjongerius.nl.