Ga naar de inhoud

De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig. verlengd

De tentoonstelling De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig. in de eerste Kunsthal van Nederland, het Rietveldpaviljoen in Amersfoort, is wegens succes verlengd tot en met 22 april 2018.

Grote aantallen bezoekers uit binnen- en buitenland bezochten de expositie en toonden hun enthousiasme voor het relatief onbekende Rietveldpaviljoen, het enige nog in originele staat verkerende van de drie tentoonstellingspaviljoens die Rietveld in de jaren vijftig bouwde. De expositie, die aansluit op het themajaar Mondrian to Dutch design, geeft hernieuwd betekenis aan het iconische Rietveldpaviljoen en legt daarbij de focus op de tijdgeest van de turbulente, naoorlogse jaren vijftig.

Cruciaal

Voor Gerrit Rietveld zijn deze jaren vijftig cruciaal. Na een moeilijke periode met slechts weinig opdrachten, krijgt hij vanaf 1951 te maken met een herwaardering en hernieuwde nationale en internationale betekenis.

Die kentering volgt op de opdracht die Rietveld ontvangt om mee te werken aan een retrospectieve tentoonstelling over kunststroming De Stijl in het Stedelijk in Amsterdam. De expositie maakt grote indruk en reist door naar Venetië en New York. Als gevolg van deze nationale en internationale herwaardering voor Gerrit Rietveld als architect en vormgever komen vanaf dat ogenblik talloze publieke opdrachten uit binnen- en buitenland op hem af.

Paviljoen

Het Rietveldpaviljoen uit 1959 is een van de belangrijkste latere werken van architect Gerrit Rietveld. Het is een gerespecteerd voorbeeld van het functioneel, zakelijk bouwen van na de Tweede Wereldoorlog.

Met zijn sobere, bijna Spartaanse trekken, onderscheidt het paviljoen zich internationaal om zijn ruimtelijke kwaliteiten. Rietveld ontwierp het gebouw als tentoonstellingsruimte ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de stad Amersfoort, die indertijd een grote moderniseringsslag maakte onder leiding van de ‘rode’ burgemeester Hermen Molendijk. Meer dan vijftig jaar was het paviljoen hét centrum voor moderne kunst in Amersfoort, met talloze (inter)nationale exposities. Speciaal met het oog op de tentoonstelling De stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig onderging het bouwwerk een renovatie. Daardoor en door de aanleg van een park rondom staat het paviljoen letterlijk in een ander daglicht en komen de ruimtelijke kwaliteiten weer optimaal tot hun recht.
Tijdloos

De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig. onderstreept het tijdloze karakter van het Rietveldpaviljoen. Op eigentijdse manier wordt een beeld geschetst van de bredere betekenis van Rietveld in de turbulente, naoorlogse jaren vijftig.

De tijdgeest is opbouwend, maar tegelijkertijd gespannen. Internationale spanningen lopen op. Vanuit architectuur en interieur wordt de burger opgevoed in smaak, volgens de principes van het zogeheten Goed Wonen, waarbij Rietveld betrokken is.

De expositie legt de relatie tussen het Amersfoortse paviljoen en zijn tentoonstellingspaviljoens uit de jaren vijftig, in Venetië en Sonsbeek. Ook andere ontwerpen van Rietveld uit de jaren vijftig staan centraal, zoals de Amersfoortse stoel, de Mondial en een remake van een vliegtuiginterieur van de Lockheed Electra. Een van de pronkstukken is een authentiek deel van de perskamer van UNESCO in Parijs, die Rietveld in 1958 ontwierp. Zie ook www.rietveldpaviljoen.nl

Adres: Rietveldpaviljoen Amersfoort, Zonnehof 8, 3811 ND Amersfoort. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00 uur – 17.00 uur (maandag gesloten).