Ga naar de inhoud

Stijlvolle herbouw Dreyeroord in Oosterbeek

Het voormalige hotel Dreyeroord in Oosterbeek, een van de symbolen van de Slag om Arnhem, wordt in oude luister herbouwd. Op termijn wordt er een kleinschalig zorgcentrum voor dementerenden in ondergebracht.

Rond Dreyeroord is in de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten. Aanvankelijke voornemens van projectontwikkelaar Amvest en exploitant Het Gastenhuis om het 170 jaar oude gebouw te slopen om plaats te maken voor nieuwbouw leidden tot veel commotie. Niet alleen spraken landelijke erfgoedorganisaties, het Airborne Museum Hartenstein en de Britse ambassadeur in Nederland zich openlijk uit tegen kaalslag. Ook is een online petitie voor behoud 20.000 keer van over de hele wereld ondertekend.

Overwinning

Het nieuwe ontwerp, op donderdag 9 februari 2017 gepresenteerd door Amvest, heeft de instemming van de Stichting Behoud WOII Erfgoed Gelderland, die met verve ijverde voor instandhouding van het voormalige hotel.

“De huidige plannen voelen als een overwinning. Dreyeroord gaat er bijna precies zo uitzien zoals de Britse luchtlandingstroepen het onderkomen aantroffen toen ze in de avond van 19 september 1944 aanklopten. De volgende dag was het gebouw een ruïne. Tijdens de gevechten in en rond Dreijeroord raakten 150 van de 300 Britse soldaten van het 7e batallion Kings Own Scottish Borderers gewond of sneuvelden. Met dit ontwerp van Amvest wordt de geschiedenis recht gedaan. Het hotel is straks een blijvende herinnering aan de zware gevechten die er zijn geleverd en de enorme offers die zijn gebracht voor de vrijheid”, zegt woordvoerder Sander Wolterink.

Archeologisch onderzoek

Samen met Wiljo Pas en Gert-Jan Weijerink heeft Wolterink indertijd ook aangedrongen op archeologisch onderzoek. Dat is de afgelopen drie maanden uitgevoerd en daarbij zijn ook menselijke resten aangetroffen. “Wij hebben daarom goede hoop dat aan de hand hiervan nog enkele vermiste Britse soldaten zonder bekend graf geïdentificeerd kunnen worden”.

De Stichting Behoud WOII Erfgoed Gelderland wil verder de eerste steen uit 1847 die nog ingemetseld zit in de zuidmuur graag terugzien in het nieuwe gebouw. Net als de kelders onder het oude hotel en eventuele andere elementen van historische waarde.

Het nieuwe ontwerp

Sinds WOII is het uiterlijk van Dreyeroord diverse keren aangepast. Zo zijn aan- en uitbouwen, balkons, schoorstenen en een noodtrap aangebracht.

In het nieuwe ontwerp komen de karakteristieke elementen uit de voor- en zijgevel van het iconische gevelbeeld uit de Tweede Wereldoorlog terug. Daarbij is de lengte van de gevel iets aangepast, zodat het programma van Het Gastenhuis goed kan worden ingepast. De hellingshoek van de schuine kap is gelijk aan die van het huidige hotel. Verder zijn de luiken en ramen zoals ze nu aanwezig zijn, teruggebracht in het gevelbeeld. Omdat het totale programma van Het Gastenhuis niet binnen het volume van het huidige pand past, wordt er nog een apart volume tegenaan gebouwd. Dat wordt vormgegeven in afwijkende architectuur.

Naam en herdenking

Het Gastenhuis streeft naar behoud van de naam Dreyeroord voor het nieuwe gebouw. Ook wil de exploitant het pand tijdens de jaarlijkse Airborne herdenking openstellen voor veteranen en hun familie. Verder zal de woonkamer van Het Gastenhuis worden ingericht met schilderijen en foto´s die gemaakt zijn in de oorlogsjaren op deze plek of in de omgeving.

Foto: Artist impression van het voormalige hotel Dreyeroord in Oosterbeek na herbouw.