Studenten restaureren 18e eeuws landhuis

Vierdejaars studenten van het excellentietraject restauratieschilder aan het Cibap te Zwolle hebben meegewerkt aan de opknapbeurt van een 18e eeuws landhuis, laat barok-rococostijl, op Landgoed Waterland in Velsen-Zuid. In samenwerking met atelier Art Decor Randolph Algera uit Heerenveen zetten de studenten een bijzondere prestatie neer. 

De restauratie was onderdeel van de lesmodule polychromie.

Overgeschilderd

Polychromie, letterlijk veelkleurig, werd in de klassieke oudheid en middeleeuwen veelvuldig toegepast. Doordat men in de renaissance en de barok de klassieke oudheid als voorbeeld nam, zijn de meeste werken uit beide kunststromingen vaak overgeschilderd. Niet de kunstenaar zelf, maar een aparte vakman bracht de kleuren aan, in het bijzonder op beelden en bouwwerken.

Kleurrijke schilderingen

De studenten van het Cibap bestudeerden voor het landhuis in Velsen-Zuid eerst de kleuren die in de 18e eeuw werden gebruikt. Vervolgens ontwierpen zij een kleurplan onder leiding van restaurator Randolph Algera.

Daarna brachten ze in twee weken op de decoratieve ornamenten van wanden, plafonds en deuren de kleurrijke schilderingen aan.

Cibap

Cibap vakschool voor verbeelding in Zwolle leidt op voor en met de creatieve industrie. Van mediavormgever tot creatief vakman en van filmmaker/fotograaf tot ruimtelijk vormgever en decoratie- en restauratieschilder.

Foto: De studenten die meewerkten aan het project in Velsen-Zuid volgen de laatste twee jaar naast hun reguliere opleiding het excellentietraject restauratieschilder. Zo leren ze restaureren op het hoogste niveau.