Ga naar de inhoud

Subsidie voor Landgoederen van Textiel

De stichting Landschap Overijssel ontvangt een ton subsidie voor het project Landgoederen van Textiel. Het provinciegeld (regeling Verhaal van Overijssel) wordt gebruikt voor onderzoek, behoud en toegankelijkheid van landschapsparken met een textielachtergrond.

Textiel en landschap

Landschap Overijssel heeft acht landgoederen in beheer die een Twentse textielfabrikant als eigenaar hadden. De verwevenheid van de regionale textielindustrie met het landschap is groot.

Zo kochten verschillende textielfamilies vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog restanten van ‘woeste gronden’ in Twente. Die werden ondergebracht in een stichting; de voorloper van Landschap Overijssel. Daarnaast kwamen ‘textielgelden’ in het landschap terecht doordat textielfabrikanten buitenplaatsen kochten of stichtten en bijbehorende landschapsparken lieten aanleggen.

Onderzoek en studie

De provinciale subsidie wordt gebruikt voor studie naar de oorspronkelijke ontwerpen van de landschapsparken op de Lonnekerberg, Lonnekermeer, Hof Espelo en Smalenbroek (bij Enschede), Groot Holthuis (Deurningen), Teesinkbos (Boekelo), Lemelerberg Zuid (Ommen) en De Eversberg (Raalte).

Ook wordt onderzocht welke landschapsparken toe zijn aan restauratie en waar het zinvol is parkelementen, zoals een berceau of brug, te reconstrueren. De verwachting is dat het project eind 2021 is afgerond.

Inspiratie

De stichting Landschap Overijssel zet zich in voor behoud van natuur en landschap en wil mensen inspireren het landschap te beleven en de verwondering prikkelen: waarom ziet ons landschap eruit zoals het eruit ziet?

Cultureel erfgoed, zoals een landschapspark, vertelt vaak veel over de geschiedenis van een plek. Met het project Landgoederen van Textiel wil Landschap Overijssel de kennis over landschapsparken niet alleen verdiepen maar vooral ook delen met publiek. Via bijvoorbeeld publicaties en wandel- en fietsroutes komen bezoekers meer te weten over de invloed van de textielindustrie op het landschap, het ontwerp en de drijfveren van de landschapsarchitect en welke delen van het oorspronkelijke ontwerp nu nog terug te zien zijn. Zo vertelt zij op toegankelijke en inspirerende manier het verhaal van ons landschap.

Foto: Landgoed De Eversberg in Raalte (foto Loeki van Tweel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.