Ga naar de inhoud

Subsidies voor Mariekerke en kapel Braken

Onder de noemer Kerkplus ondersteunt de provincie Antwerpen lokale besturen en kerkbesturen om een her- of nevenbestemming te geven aan godshuizen die niet meer of niet langer alleen worden gebruikt voor erediensten.

Hiervoor is 3.850.000 euro beschikbaar. De eerste investeringen uit deze nieuwe subsidielijn zijn voor de kerk van Mariekerke (Bornem) en de kapel van Braken (Wuustwezel).

“De komende jaren moet voor tientallen kerken in de provincie Antwerpen een nieuwe bestemming of een nevenbestemming gevonden worden, blijkt uit de beleidsplannen van onze lokale besturen”, zegt gedeputeerde Kathleen Helsen (Plattelands- en Dorpenbeleid).

“Als provinciebestuur willen we deze historische gebouwen weer een maatschappelijke invulling geven, na grondig onderzoek door een team van experts en in samenspraak met de inwoners van de wijk of het dorp”.

Mariekerke

Volgens burgemeester Kristof Joos van Bornem krijgt de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel een muzikale nevenbestemming.

“Ze blijft dus beschikbaar voor liturgische activiteiten waaronder huwelijken. Ook andere initiatieven, zoals de tentoonstelling tijdens het Palingfestival, blijven er plaatsvinden. Maar daarnaast zal de kerk straks dienstdoen als concertruimte en opnamestudio”.

Het Antwerpse provinciebestuur trekt 244.010 euro uit om de aanpassingswerken voor dit nieuwe gebruik te ondersteunen. Met het bedrag worden allerlei basisvoorzieningen betaald. Denk aan sanitair, een kitchenette, nieuwe verlichting en energiezuinige vloerverwarming via een warmtepomp. De werken beginnen in het voorjaar van 2022.

Braken

In een eerder plattelandsproject spraken de inwoners van het Wuustwezelse gehucht Braken zich uit over de toekomst van de kapel langs de Bredabaan.

“Uit een participatietraject bleek dat de kapel een plek moet zijn waar de mensen uit het dorp kunnen samenkomen voor een gezellige babbel bij een kop koffie, om een spelletje te spelen of voor een culturele of sociale activiteit, naast de misvieringen die er nog plaatsvinden”, verduidelijkt Karel Breugelmans van vzw Grenzeloos Braken.

Veel vrijwilligers steken sinds 2020 de handen uit de mouwen om van de kapel een aangename ontmoetingsplek voor jong en oud te maken. Ze voerden al een aantal aanpassingen uit en installeerden onder meer een kitchenette. Grenzeloos Braken krijgt nu van Kerkplus een subsidie van 9.678 euro om ook de verwarming aan te pakken.

Aanvragen nog mogelijk

Lokale besturen, kerkbesturen en vzw’s met vragen over het toekomstig gebruik van een kerkgebouw kunnen aankloppen bij het provinciebestuur om te kijken of ook zij in aanmerking komen voor een begeleid en gesubsidieerd herbestemmingsonderzoek of voor investeringssubsidies. De nieuwe oproep loopt nog tot 31 maart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.