Ga naar de inhoud

Succesvolle crowdfunding herbouw prieel Landfort

Het tuinprieel van Huis Landfort te Megchelen (Oost-Gelderland) is herbouwd en wacht op verdere afwerking.

Eind 2021 zette de exploiterende stichting Erfgoed Landfort (sEL) voor het opnieuw opbouwen van het in 1945 verwoeste gebouwtje een crowdfunding op touw. Daarop is positief gereageerd. In totaal is 30.000 euro bijeen gebracht.

Het tuinprieel in het dorp in de Gelderse Achterhoek, direct aan de grens met Duitsland, stond achter het landhuis aan de oever van de door Johan David Zocher jr. ontworpen romantische slingergracht. Dergelijke tuinsieraden op historische buitenplaatsen waren in de 19e eeuw niet ongewoon. Zocher jr. ontwierp er vele.

Partners

Op basis van historisch onderzoek door Jan Holwerda van Bureau Groen Verleden maakte VB Erfgoed en Architectuur (voorheen Verlaan en Bouwstra Architecten) voor het prieel Huis Landfort een ontwerp, dat nauw samenhangt met de oorspronkelijke schetsen. Daarbij zijn ook historische foto’s aandachtig bestudeerd.

Restauratie-aannemer Hoffman uit Beltrum voerde de bouwkundige herbouw uit terwijl Rietdekkersbedrijf Koen Turk uit Gendringen het leggen van het rieten dak om niet zal uitvoeren.

33 schenkers

Aan de crowdfunding voor het tuinprieel hebben 33 particuliere schenkers meegedaan. Hun giften varieerden van 5 tot 5.000 euro. Via twee fondsen werd een bedrag van 20.500 euro gedoneerd.

“Door de inzet van velen is de oorspronkelijke zeggingskracht van Huis Landfort nu weer grotendeels hersteld. De afronding van de renovatie en daarmee samenhangend de ontvangst van bezoekers, begint na de zomer”, verklaart directeur René Dessing.

Algehele renovatie later dit jaar gereed

De stichting Erfgoed Landfort restaureert de uit 1434 stammende historische buitenplaats Huis Landfort. Daarbij zijn het koetshuis met oranjerie herbouwd, de moestuin teruggebracht en voorzien van een 90 meter lange leifruitmuur en het park en landhuis gerestaureerd. Het geheel komt naar verwachting in de loop van 2022 gereed.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.