Ga naar de inhoud

Succesvolle restauratie speeltrommel en uurwerk Hippolytuskerk Middelstum

Speeltrommel

Op vrijdag 15 april worden de Van Oeckelen speeltrommel en het gerestaureerde uurwerk in de kerk en toren van de Hippolytuskerk in Middelstum weer officieel in gebruik genomen. De opknapbeurt heeft ruim een jaar in beslag genomen. De feestelijke ingebruikname vormt het sluitstuk van een proces dat de hele periode te volgen was via www.carillonmiddelstum.nl.

Met het herstel is bereikt dat het uurwerk en de speeltrommel bewaard blijven voor komende generaties. Vanaf nu staat op de uurwerkzolder van de Hippolytuskerk een goed geconserveerde, werkende installatie. De zolder is prima bereikbaar en ruim genoeg voor bezichtiging.

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), eigenaar van de Hippolytuskerk, gaf in december 2014 de opdracht tot restauratie aan Simon Laudy van Klokken- en Kunstgieterij Reiderland in Beerta. Adolph Rots uit Garrelsweer, onder anderen oud-beiaardier van de Martinitoren in Groningen, was adviseur voor het werk.

Vrijwilligers

Ook de vrijwilligers van de Commissie Hemonybeiaard Middelstum hebben hun bijdrage geleverd. Om de installatie goed te bewaren, is in eigen beheer een trommelkamer gebouwd. Speeltrommel en uurwerk zijn nu mooi verlicht te bekijken.

Om de werking van het geheel goed te kunnen laten zien, is bovendien een videoverbinding tussen koepel en trommelkamer aangelegd. Na de schilderbeurt van de wijzerplaten hebben leden van de commissie deze van nieuwe ledverlichting voorzien. Ook de klokken worden ’s avonds door ledlampen verlicht.

Uurwerk

Niet alleen de speeltrommel, in 1857 geleverd door Petrus van Oeckelen, werd gerestaureerd. Ook het nog steeds in de toren aanwezige uurwerk uit 1561 is hersteld, op de oude plek gezet en weer in gebruik genomen.

De moderne techniek zorgt er vanaf nu voor dat Middelstum altijd bij de tijd is. Voor de bespeling van de klokken van het Hemonybeiaard, op het hele en halve uur, is deze weer voorzien van vallende hamers. Die zorgen voor een betere klank dan de verwijderde elektromagnetische hamers.

Financiering

De restauratie was mogelijk door een forse bijdrage uit het carillonfonds dat door de vorige eigenaar, de Hervormde gemeente van Middelstum (nu PKN Middelstum) is ingesteld en overgedragen aan de SOGK. Ook het SNS Fonds Middelstum, de Brediusstichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het J.B. Scholtenfonds, het Stad en Lande Monumentenfonds, het Stimuleringsfonds Rabobank Noord- Groningen en de Stichting Koor en Rinkel hebben meebetaald.