Ga naar de inhoud

Tentoonstelling ‘Cultuur in gewapend conflict’ bij RCE

In de bibliotheek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort is tot en met 28 juli de fototentoonstelling Cultuur in tijden van gewapend conflict te zien. De reizende expositie, samengesteld door de Nederlandse UNESCO Commissie en de Koninklijke Landmacht, toont de impact van de vernietiging van cultureel erfgoed in conflictgebieden wereldwijd.

Gewapende conflicten hebben grote impact op samenlevingen. Niet alleen door het enorme menselijke leed dat zij veroorzaken, maar ook door verlies aan cultureel erfgoed. De fototentoonstelling brengt de vernietiging van cultureel erfgoed in beeld, evenals de veerkracht van samenlevingen en hun inspanning voor wederopbouw.

De expositie bevat iconische beelden van grote pers- en documentair fotografen, maar ook van culturele hulpverleners die hun werk ter plaatse documenteerden. Speciale aandacht gaat uit naar Oekraïne, waar lokale vrijwilligers de afgelopen maanden hard hebben gewerkt om erfgoed te beschermen tegen de desastreuze gevolgen van de Russische invasie. De tentoonstelling is aangevuld met relevante publicaties uit de bibliotheek van de rijksdienst.

Erfgoed in crisissituaties

Het thema ‘Erfgoed in crisissituaties’ is al tien jaar een prioriteit voor de Nederlandse UNESCO Commissie. Met de tentoonstelling vraagt zij aandacht voor de impact van de vernietiging van cultureel erfgoed.

De fototentoonstelling was eerder te zien in het hoofdkantoor van de NAVO in Brussel en in het Nationaal Militair Museum te Soesterberg. Nu dus tot en met 28 juli is bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort.

De RCE is mede uitvoerder van de Haagse Conventie van 1954 waarin de bescherming van cultureel erfgoed bij gewapende conflicten internationaal is vastgelegd. Hierbij werkt de dienst nauw samen met het Nederlandse erfgoedveld, ook om cultureel erfgoed in andere crisissituaties te beschermen, zoals overstromingen, aardbevingen, grote branden en windhozen.

Oorlogswapen en beginpunt vrede en verzoening

Erfgoedvernietiging wordt nog altijd ingezet als oorlogswapen. Tegelijkertijd kan erfgoed een beginpunt zijn voor vrede en verzoening en is de terugkeer van erfgoed in de maatschappij een belangrijke stap in naoorlogs herstel.

“De tentoonstelling maakt die verschillende aspecten zichtbaar en maakt duidelijk waarom we zorgvuldig moeten omgaan met ons eigen erfgoed en met dat van een ander. De expositie ondersteunt de missie van UNESCO Peace in the minds of people”, zegt Kathleen Ferrier, voorzitter van de UNESCO Commissie.

Openingstijden: van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op maandag 29 mei in verband met Tweede Pinksterdag).

Foto: Beeld van de fototentoonstelling Cultuur in Conflictsituaties van de Nederlandse UBNESCO Commissie en de Koninklijke Landmacht in de bibliotheek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (foto RCE).

\

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.