Themafonds Kastelen en Buitenplaatsen begint met 50 mille

Het Prins Bernard Cultuurfonds en de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) bundelen hun krachten met de oprichting van het Themafonds Kastelen en historische Buitenplaatsen.

Met het fonds kunnen schenkers met grote of kleine bijdragen extra steun geven om (innovatieve) projecten van publiekstoegankelijke kastelen en historische buitenplaatsen te verwezenlijken. Zeker nu zijn die volgens de initiatiefnemers noodzakelijk om de opengestelde monumenten toe te kunnen rusten voor actuele bedreigingen.

Beide organisaties steken tijd, knowhow, netwerk en geld in het nieuwe fonds, dat begint met 50.000 euro.

Actuele bedreigingen

Kastelen en historische buitenplaatsen zijn doorgaans voorzien van een rijk geschakeerd palet onderdelen. Denk aan monumentale gebouwen, grote parken en tuinen, kostbare interieurs en/of (kunst-)collecties.

Alle vragen speciale zorg en aandacht. Vrijwillige inzet is daarbij onontbeerlijk en regelmatig doen deze huizen een beroep op het Prins Bernard Cultuurfonds.

Het dagelijks beheer en de begeleiding van vrijwilligers vergt kennis, draagvlak en geld. Naast eisen rond de Covid-19-pandemie vraagt het zich wijzigende klimaat steeds meer aandacht en geld, zo blijkt uit interne onderzoeken van de sKBL.

Houd historisch erfgoed levend

Het nieuwe Themafonds spant zich volgens de partners in voor projecten die inspelen op deze actuele thema’s en bedreigingen. Aan de hand van die projecten lukt het kastelen en historische buitenplaatsen naar verwachting het erfgoed levend en beleefbaar te houden bij een groeiend publiek.

“Schenkers zullen actief betrokken worden bij het fonds tijdens speciale themadagen waar experts en beheerders informeren over de bedreigingen rond kastelen en historische buitenplaatsen, maar ook over verbeteringen die er worden uitgevoerd”, aldus het Prins Bernard Cultuurfonds en de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen vandaag (dinsdag 30 juni) in een persverklaring.

Streefbedrag

Beide organisaties zetten zich in om het aanvangskapitaal van 50.000 euro te verdubbelen. Hun streven is ieder jaar tenminste 10 mille aan donaties te verkrijgen. Om het schenken daarvan te stimuleren zal het Prins Bernard Cultuurfonds dat bedrag jaarlijks verdubbelen.

Ook grotere giften worden verdubbeld. Zo kan het Themafonds meer projecten steunen. Meer informatie en doneren kan via https://kastelenenbuitenplaatsen.geefaanfonds.nl/

Foto: Stormschade Huis Landfort (foto Rene Dessing).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.