Ga naar de inhoud

Tien genomineerden voor Tentoonstellingsprijs 2023

De expositie Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul en funk in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden behoort tot de genomineerden voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023. In totaal tien tentoonstellingen maken kans op de prestigieuze award. Een vakjury stelde een top 10 samen, het publiek bepaalt de winnaar.

Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul en funk is een reis door de muziekgeschiedenis, op zoek naar de aantrekkingskracht van het oude Egypte. Muziek heeft de hoofdrol in de expositie. Met videoclips, audiofragmenten, concertregistraties, foto’s en albumhoezen ontdekt de liefhebber het verhaal van bekende en minder bekende muzikanten en hun band met het oude Egypte.

Muzikant Typhoon maakte een audiotour bij de tentoonstelling, en rapper Nnelg laat in een nieuwe track horen wat zijn band met het oude Egypte en Nubië is. Daarnaast gaat de expositie over wat we vanuit onderzoek over het oude Egypte kunnen leren. Men ziet eeuwenoude godenbeelden, gouden juwelen, hiërogliefenteksten en koningsportretten uit verschillende museumcollecties.

Stemmen

Vanaf vandaag (vrijdag 1 september) kan gestemd worden via www.tentoonstellingsprijs.nl. Stemmers maken kans op een kunstreis voor twee personen, een VriendenLoterij VIP arrangement en andere prijzen. De winnaar wordt op woensdag 4 oktober bekendgemaakt in het Drents Museum in Assen en ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro.

Stemmen kan tot en met 17 september 2023 op www.tentoonstellingsprijs.nl.

Tien genomineerden

De tien genomineerden voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023 zijn:

  • Kees van Dongen. De weg naar succes, Singer Laren
  • Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden, Fries Museum, Leeuwarden
  • Brave New World – 16 schilders voor de 21ste eeuw, Museum de Fundatie, Zwolle
  • Het Vermeer-project, zowel Vermeer, Rijksmuseum, Amsterdam als Het Delft van Vermeer, Museum Prinsenhof Delft
  • Sofonisba Anguissola. Portrettist van de Renaissance, Rijksmuseum Twenthe, Enschede
  • Naïef Realisme | Van Rousseau tot Grandma Moses, Museum More, Gorssel
  • Wie zegt dat? Samen geschiedenis een plek geven, Museum Van Loon, Amsterdam
  • Henry Moore – Vorm en Materiaal, Museum Beelden aan Zee, Den Haag
  • Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul en funk, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
  • Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden, Van Gogh Museum, Amsterdam

Prijsuitreiking

De award wordt op woensdag 4 oktober uitgereikt in het Drents Museum in Assen. Juryvoorzitter Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, overhandigt de geldprijs van 10.000 euro aan het winnende museum.

Jaarlijks

De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023, die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt, is een jaarlijkse publieksverkiezing van de beste tentoonstelling van het culturele jaar.

Vakjury

De vakjury bestaat naast voorzitter Cathelijne Broers uit Peter van Duinen, directeur van de Vrije Academie en Marina de Vries, hoofdredacteur van het Museumtijdschrift.

Partners

De verkiezing is een samenwerking tussen het Museumtijdschrift, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Vrije Academie, SRC Reizen, de VriendenLoterij en het Drents Museum.

Foto: Blik op de tentoonstellingszaal Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul en funk in het RMO te Leiden (foto Aad Hoogendoorn).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d