Ga naar de inhoud

Tinker vernieuwt Airborne Experience

Tinker imagineers heeft de succesvolle en internationaal gewaardeerde Airborne Experience in het Airborne Museum te Oosterbeek vernieuwd. Door het coronavirus kwam alles een tijd stil te liggen, maar het museum draait inmiddels weer op volle toeren.

Alsof de bezoeker er zelf bij was, beleeft hij de Slag om Arnhem scène voor scène. In een kleine groep bezoekers voelt eenieder zich onderdeel van de enorme luchtlandingsoperatie en veldslag in september 1944 bij de Gelderse hoofdstad, precies 76 jaar geleden.

De geschiedenis komt tot leven door een state-of-the-art combinatie van realistische decors, overweldigende authentieke filmbeelden en licht- en rook-effecten. Tinker was ook verantwoordelijk voor het oorspronkelijke ontwerp in 2009.

Ervaring

Bezoekers gaan aan boord van een zweefvliegtuig, nemen plaats en worden gebrieft over de missie.

Door de ramen ziet hij/zij hoe het vliegtuig opgesleept wordt in Engeland – bankjes gaan trillen, de romp piept en kraakt, heldhaftige en angstige soldatenstemmen klinken. Na de landing loopt belangstellende de hectische landingsterreinen op. Wat vol goede moed begint, verandert echter al snel in een nachtmerrie, zodra de gevechten met Duitse troepen worden aanschouwd.

Licht, beeld en geluid omringen volledig de ervaring. Nieuw is dat deze special effects slim op elkaar zijn afgestemd voor een intensere totaalbeleving. Rustige momenten wisselen af met heftige scènes.

Plotseling sta je tussen de felle gevechten in de Arnhemse straten van de jaren ’40 en word je onder schot gehouden.

Realistisch

Het licht is onheilspellend, het geluid van een verscheurende oorlog klinkt: geweerschoten, explosies, Engelse kreten, Duitse bevelen en de angst van onderduikers.

De bezoeker nadert de brug bij Arnhem en volgt de aftocht naar de omgeving rond het museum, Hotel Hartenstein, waar de soldaten zich destijds terugtrokken voor een bloedige laatste slag. Hij/zij maakt mee hoe de soldaten zich na zware verliezen, uiteindelijk over de Rijn moesten terugtrekken.

Reflectie-moment

Het bezoek eindigt met een reflectie-moment waar men zich onder een installatie van tientallen veldkruizen afvraagt waarom mensen ondanks zulke ervaringen nog altijd oorlog blijven voeren.

Tinker imagineers heeft voor de vernieuwde museale tentoonstelling, tevens een indrukwekkende filmzaal gemaakt, waarin het complexe verhaal van de slag op overzichtelijke en eigentijdse manier wordt uitgelegd door middel van projection mapping op drie verschillende wanden.

Daarnaast heeft het bedrijf de tijdelijke kindertentoonstelling Waterschapsheuvel ontworpen. In deze expeditie gaan kinderen als een groep konijnen samen op zoek naar de ideale kolonie om in te leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.