De Protestantse gemeente Reiderland draagt op vrijdag 28 oktober de kerk te Finsterwolde over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Met de overdracht heeft de SOGK 85 kerken, twee synagogen, 55 kerkhoven/begraafplaatsen en acht (vrijstaande) torens in bezit.
De Protestantse gemeente huurt het gebouw terug en blijft de kerk gebruiken voor de eredienst. Ook werden en worden er nu en in de toekomst culturele activiteiten gehouden.
De kerk te Finsterwolde aan de C.G. Wiegersweg is een eenbeukige, laatgotische kerk met driezijdig gesloten koor en een vrijstaande toren. Ooit was er een triforium, een ‘galerij’ hoog in de kerk, die voor de vensters langs liep, en was het een indrukwekkende laatromaanse kruiskerk. Hiervan rest slechts het sterk gewijzigde schip uit circa 1275.
Na een grote brand in 1586 is het kruis afgebroken, de kerk werd ruim vijf meter verlaagd en het koor toegevoegd. Het vrij eenvoudige interieur bevat grotendeels vroeg 19e eeuws meubilair waaronder banken, herenbanken en een fraai gesneden preekstoel. Ook het orgel van H.H. Freytag stamt uit die periode. De toren, eigendom van de gemeente Oldambt, wordt niet overgedragen aan de SOGK.
Openstellingen
Ieder jaar wordt de kerk opengesteld op Orgeldag, Kerkenpad, Open Monumentendag en bij Festival Hongerige Wolf.
Bij deze activiteiten wordt de kerkenraad bijgestaan door de werkgroep Culturele Activiteiten in en om de Kerk van Finsterwolde. Deze werkgroep neemt ook de organisatie van andere evenementen voor haar rekening zoals (mini)concerten, exposities, kerstsamenzang, Lichtjesfeest bij kerk, toren en kerkhof. Zo blijft het gebouw toegankelijk en beschikbaar voor dorp en omgeving.
Rijksmonument
De kerk is een rijksmonument en het terrein een archeologisch monument. Door de jongste restauratie van 2012 en het onderhoud van de afgelopen jaren verkeren interieur en exterieur van het gebouw in goede staat. Ook het orgel is technisch in orde.
Foto: Exterieur van van de kerk te Finsterwolde (foto Duncan Wijting).