Ga naar de inhoud

Toekomst Steenfabriek De Werklust in Losser veilig

De toekomst van Steenfabriek De Werklust in Losser is veiliggesteld. BOEi, voluit de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, neemt het monument voor 1 euro over van de gemeente Losser.

De herbestemmingspecialist en de gemeente Losser tekenen vandaag (vrijdag 20 oktober) de koop- en gebruikersovereenkomst. Met exploitant Stichting Steenfabriek de Werklust wordt een huurovereenkomst gesloten, waarbij voortzetting van de huidige activiteiten leidend is. Behalve als museum doet De Werklust op het ogenblik dienst als evenementen- en trouwlocatie.

Volgens directeur Arno Boon van BOEi past Steenfabriek de Werklust bij de doelstelling van zijn organisatie om objecten met rijksmonumentale status en objecten met beperkte exploitatie mogelijkheden te verwerven.

“De Losserse steenfabriek is bijzonder omdat alle onderdelen van het productieproces nog aanwezig zijn: de kleigroeve, het smalspoor, de vormloods, de ringoven en de droogloodsen. Een in Nederland uniek monument van bedrijf en techniek, dat we nu als eigenaar volledig kunnen gaan onderhouden en beheren”.

Solide partij

Volgens wethouder Joop Hassink van Losser zocht de gemeente ‘een solide partij, die weet wat er komt kijken bij behoud en exploitatie van een monument’.

“Het onderhoud van een monument vereist deskundigheid en kost veel geld. BOEi heeft die kennis en weet hoe en waar je het nodige geld en subsidies kunt binnenhalen. Door de steenfabriek voor één euro te verkopen, krijgt BOEi de financiële ruimte om de steenfabriek voor Losser te behouden en er in te investeren. Voor de gemeente betekent het dat we niet meer het risico lopen om in de toekomst veel geld te moeten uitgeven voor noodzakelijk onderhoud en reparatie”.

 Foto: Alle onderdelen van het productieproces van de Losserse steenfabriek zijn nog aanwezig.