Meteen naar de inhoud

Ton Kootpenning voor twee erfgoedbeschermers

  • 14 mei 2022

In het bijzijn van prinses Beatrix hebben architect André van Stigt en erfgoedbeschermer Lilian Grootswagers vandaag (zaterdag 14 mei) de Ton Kootpenning ontvangen. De onderscheiding werd uitgereikt bij de viering van het 111-jarig bestaan van Bond Heemschut.

De Kootpenning wordt sinds de jaren ’70 door de erfgoedvereniging toegekend als daar aanleiding toe is. De penning is vernoemd naar Ton Koot, legendarisch erfgoedactivist en onder meer slotvoogd van het Muiderslot.

Jarenlange inzet

Het bestuur van Heemschut besloot de penning toe te kennen aan Van Stigt en Grootswagers voor hun jarenlange inzet voor behoud van monumentale gebouwen.

André van Stigt voor zijn aanpak als herbestemmings- en restauratiearchitect bij werken als Pakhuis de Zwijger en de Hallen in Amsterdam. Lilian Grootswagers kreeg de penning voor de redding van de Sint Jozefkerk in Kaatsheuvel. Grootswagers is op het ogenblik landelijk betrokken bij het project Kerkenvisies: een samenwerking tussen overheid, inwoners en kerkgenootschappen om de toekomst van kerken op papier vast te leggen.

Woudrichem

De uitreiking van de onderscheidingen vond plaats in de Martinuskerk te Woudrichem waar Heemschut haar 111-jarig bestaan vierde.

De erfgoedvereniging koos specifiek voor Woudrichem omdat het kwijnende vestingstadje onder haar aanvoering in de jaren ’70 grootschalig werd gerestaureerd. Prins Claus gaf daartoe op 14 mei 1971 (precies 51 jaar terug) het startschot. De viering werd onder anderen bijgewoond door prinses Beatrix, beschermvrouwe van de vereniging, en door tal van genodigden uit de monumentenwereld en daarbuiten

Nog lang niet klaar

“Het is bijzonder om met Heemschut terug te zijn in Woudrichem”, verklaarde voorzitter Henk Hellegers. “Het is de plek waar wij destijds van doorslaggevende betekenis zijn geweest. Dat wij vandaag maar liefst twee bijzondere mensen konden vereren met een Ton Kootpenning maakt het extra bijzonder”.

Vooruitkijkend naar de toekomst concludeerde Hellegers dat het werk van Heemschut nog lang niet klaar is. “De schoonheid van het land, een van de oprichtingsdoelstellingen van Heemschut in 1911, staat nog steeds onder druk”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: