Transformatorgebouw Dordrecht nu gezondheidscentrum

In Dordrecht is het nieuwe gezondheidscentrum KV13 in gebruik genomen. Het multifunctionele zorgcentrum van artsencollectief Stroom is gevestigd in een karakteristiek voormalig transformatorgebouw.

Het industriële monument is door RoosRos architecten getransformeerd, met respect voor de rijke historie ervan. Bij de renovatie is zoveel mogelijk van het oorspronkelijke karakter behouden en zelfs versterkt. Waar mogelijk is gebruik gemaakt van bestaande materialen uit het gebouw. De naam KV13 verwijst naar de oorspronkelijke naam: Verdeelstation elektriciteit 13kV.

Transformeren en upgraden

Architect Sander Ros, die samen met Stefan de Vos tekende voor het ontwerp, is trots op het resultaat.

“Bij RoosRos geloven wij in innovatieve en duurzame herontwikkeling. Dus niet slopen en opnieuw beginnen, maar bestaande gebouwen transformeren en upgraden. Gelukkig hadden wij opdrachtgevers die er net zo over dachten en die het aandurfden onze gewaagde voorstellen te accepteren. Zo zijn we echt in co-creatie met hen tot dit geweldige eindresultaat gekomen”.

Industrieel karakter behouden

Bij KV13 is het industriële karakter behouden door de originele materialen uit het gebouw opnieuw te gebruiken. Zo zijn vloeren hergebruikt en kregen stalen hekken die rond de transformatoren stonden een tweede leven in de spreekkamers van de artsen.

In de fitnessruimte bij de fysiotherapeuten geeft een stalen hijsbalk met originele kraan een rauw en stoer accent. Om het concept af te maken is het gebouw ingericht met vintage – dus gerecyclede – meubels.

Moderne eisen

“Waar gebouwen in de zorgwereld vaak strak en clean zijn, is KV13 een unieke uitzondering”, verklaart Sander Ros.

“Maar hoewel we de monumentale uitstraling van het gebouw hebben weten te behouden, voldoet het toch aan de hedendaagse eisen die wetgever en gebruikers stellen aan een moderne artsenpraktijk. Zo is een deel van de gevel vervangen door glas en zijn in gesloten ruimtes lichtopeningen geplaatst, wat het gebouw aanzienlijk opener en transparanter maakt. Alle zichtlijnen eindigen op daglicht. Zo kijken gebruikers altijd naar buiten. Op cruciale plekken is bewust een extra vloer achterwege gelaten, zodat de dubbel hoge ruimtes extra daglicht binnen laten”.

Adres KV13: Oranjelaan 11, Dordrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.