Historisch rijtuig keert terug naar Kasteel Arcen

Jarenlang waren ze van de radar verdwenen, twee historische rijtuigen die tot Kasteel Arcen behoorden. Maar toen stichting Het Limburgs Landschap begon met een grondige renovatie van de kasteeltuinen aldaar kwamen ook de rijtuigen weer in beeld.

Het eerste is inmiddels volledig gerestaureerd en keert met Pinksteren terug. Om dat te vieren staat tijdens de Pinksterdagen (20 en 21 mei) op de Kasteelhof een koetsenparade op het programma. Er worden bijzondere rijtuigen geshowd en bezoekers kunnen een tochtje maken in een Jan Plezier, een groot rijtuig uit de 19e eeuw.

Historie

De adellijke familie van Graaf Wolff Metternich verplaatste zich tijdens hun residentie in Arcen tussen 1876 en 1917 in twee koetsen. Bij hun vertrek bleven beide rijtuigen achter, voornamelijk om gebruikt te worden als speeltoestel voor kinderen uit het dorp. Vervolgens raakten ze langzamerhand in verval.

Bij de aanleg van de Kasteeltuinen Arcen moesten de bijzondere voertuigen in het koetshuis plaatsmaken voor horeca. Betrokken inwoners van Arcen wilden de koetsen niettemin voor de streek behouden en borgen ze op in afwachting van betere tijden. Daarmee raakten de rijtuigen in de vergetelheid.

Hay Gout

Toen stichting Het Limburgs Landschap in 2013 het beheer van de Kasteeltuinen Arcen weer op zich nam en liet weten meer aandacht aan de historie te willen besteden, was dat aanleiding voor Hay Gout van Streekmuseum De Hansenhof om aan te geven dat de koetsen wellicht konden terugkeren naar Arcen.

Gout, die ervoor zorgde dat beide rijtuigen naar De Hansenhof werden getransporteerd, begon jaren geleden met nauwkeurige restauratie van de eerste koets. Daartoe was een speurtocht door heel Europa naar de geschiedenis en authentieke materialen nodig. De opknapbeurt bleek een kwestie van visie, lange adem en vakmanschap.

Reiskoets

De bijzondere reiskoets stamt uit omstreeks 1860. Het gesloten rijtuig was oorspronkelijk antraciet-zwart met gele wielen en blauwe bekleding. Het is een coupé, gebouwd door de Firma Ermekeil in Bonn. Het model, indertijd geproduceerd door diverse fabrikanten, was populair in heel Europa. In 1835 haalde het ontwerp de eerste prijs op de wereldtentoonstelling in Parijs.

Terugkeer

Met Pinksteren krijgt de eerste gerestaureerde koets weer een plek in het Koetshuys van Kasteel Arcen.

Op de Kasteelhof worden op beide dagen tien historische rijtuigen getoond uit de privé collectie van oud wereldkampioen mennen Riny Rutjens. Bovendien kunnen bezoekers zelf ervaren wat het is om in een historisch rijtuig te rijden.

De restauratie van de eerste koets werd mede mogelijk gemaakt door gespecialiseerde bedrijven en het Prins Bernard Cultuur Fonds.

Foto: Koets voor restauratie.