Ga naar de inhoud

Twee mijlpalen KMSKA na acht maanden heropening

Acht maanden na zijn heropening viert het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) vandaag twee mijlpalen. Tijdens een feestelijk onthullingsmoment verwelkomde het KMSKA zijn 500.000e bezoeker. Bovendien zijn negen nieuwe bruiklenen te zien: belangrijke Vlaamse Meesters uit het Rubenshuis, twee werken van Artemisia Gentileschi en een indrukwekkende Anish Kapoor.

Bijzondere bruiklenen

Acht maanden na heropening en een half miljoen bezoekers later was voor het KMSKA het ideale moment om zijn collectiepresentatie voor de eerste keer aan te vullen. “We hebben bijzondere werken toegevoegd: een Anish Kapoor om bij weg te dromen en twee schilderijen van Artemisia Gentileschi; de absolute powervrouw van de barok. Ook een aantal werken uit het Rubenshuis vindt bij ons een tijdelijke thuis,” zegt Nico Van Hout, hoofd collecties.

Dankzij een privéverzamelaar mocht het KMSKA zijn eerste Kapoor verwelkomen: een diepblauw, spiegelend schijfobject. Het werk speelt met leegte en volume en dankzij imponerende reflecties van licht en geluid bezorgt het een waar ‘Alice tumbling down the rabbit hole’-gevoel. Met een diameter van 230 centimeter en een gewicht van 800 kilo is het kunstwerk, Untitled, meteen ook het zwaarste object aan de muren van het vernieuwde museum. Anish Kapoor wordt gerekend tot de grote hedendaagse meesters. Het belangrijke, internationale werk versterkt het huidige ensemble in zaal Kleur.

Meer vrouwen

Het KMSKA kiest ook resoluut voor meer vrouwen in de collectie. Twee werken van Artemisia Gentileschi, uit een privé-verzameling, David en Goliath en Heilige Catharina van Alexandrië werden toegevoegd.

Gentileschi was een feministe avant la lettre. Ze slaagde erin bekende verhalen weer te geven op haar eigen, unieke manier en steeds met een vrouwelijke touch. Ze was ook een van de weinige vrouwen die in haar tijd opdrachten van belangrijke vorsten wist binnen te halen en haar eigen atelier opstartte.

Bruiklenen Rubenshuis

Het Rubenshuis, eerder dit jaar gesloten voor een grondige renovatie, is ook te gast in het KMSKA. Een van de hoogtepunten uit de selectie bruiklenen is het Zelfportret van Peter Paul Rubens.

Het werk behoort tot de weinige zelfportretten die Rubens ooit schilderde en toont zijn genie als schilder en portrettist. Logisch dus, vindt het museum, dat het een plek kreeg in de Rubenszaal. Ook het schilderij Henri IV in de slag bij Ivry van Rubens verhuisde naar het KMSKA.

De Heilige Matheus van Anthony van Dyck is op zijn beurt de perfecte voorzet voor de tentoonstelling Krasse Koppen die op 20 oktober in het KMSKA opent. De apostel zou gebaseerd zijn op een studiekop. Het museum mag ook rekenen op één beeldhouwwerk: Slaap van Silenus, het eerste werk van François Du Quesnoy in de KMSKA-collectie.

De Doedelzakspeler en Neptunus en Amphitrite van Jacob Jordaens zijn voorlopig de laatste twee kunstwerken die naar ’t Zuid verhuisden. Later dit jaar zal ook de Altaarbekroning van Rubens er te zien zijn. Het KMSKA met zijn bijzondere focus op Rubens en kunstwerken uit de 16e en 17e eeuw staat bekend als een van de meest vooraanstaande musea voor Vlaamse Meesters.

Foto: Dankzij een privéverzamelaar mocht het KMSKA zijn eerste Kapoor verwelkomen: een diepblauw, spiegelend schijfobject.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.