Ga naar de inhoud

Twee nieuwe partners voor verband Erfgoed Deal

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Unie van Waterschappen sluiten zich aan bij de Erfgoed Deal. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) en Luzette Kroon (Unie van Waterschappen) hebben hun handtekening onder de overeenkomst gezet. Daarmee komt het aantal Erfgoed Dealdeelnemers op 15.

Na de officiële handeling brachten Jetten en Kroon een werkbezoek aan het project Stadshaven Maassluis, waar in totaal 3,5 miljoen euro in is gestoken door de Erfgoed Deal, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Maassluis. Ook Gunay Uslu, staatssecretaris voor Cultuur en Media, was bij dat bezoek van de partij.

Stadshaven Maassluis

Stadshaven Maassluis is volop bezig verschillende zich elkaar versterkende elementen binnen het havengebied aan te pakken. Het project zet in op het voorkomen van krimp en leegstand in de binnenstad, maar wil tegelijkertijd duurzame groei en gebiedsontwikkeling bevorderen. Dat laatste door de potentie van maritiem erfgoed te benutten, de beleving te versterken en historische boten te verduurzamen.

Jetten: “Maassluis heeft prachtig erfgoed, zoals binnenvaartschepen die de mooie geschiedenis van Nederland als varend land vertellen. Willen we die behouden, dan moeten we ook zorgen voor verduurzaming. Daarom werkt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) nu in de Erfgoed Deal samen met dat van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)”.

Loods M

De bewindsman en staatssecretaris Uslu gingen ook naar Loods M, die in het gebied fungeert als living lab. Loods M wordt ontwikkeld tot museum, een plek om te leren, innoveren, experimenteren, en voor het toepassen en opschalen van oplossingen voor de verduurzaming van schepen, haven en binnenstad.

Ook namen Jetten en Uslu een kijkje op een van de boten in de haven, waar studenten van de TU Delft uitleg gaven over een verduurzamingsplan dat zij voor de boot hadden gemaakt. Uslu: “In de haven van Maassluis komen industrieel, nautisch en historisch erfgoed samen. Hier gaan leefbaarheid en behoud van erfgoed hand in hand, waarbij volop gebruik is gemaakt van nieuwe technieken op het gebied van duurzaamheid. Een mooi voorbeeld van wat de Erfgoed Deal kan doen. Daarom ben ik ook zo blij dat het ministerie van EZK en de Unie van Waterschappen meedoen”.

Samenwerkingsverband

Inclusief de nieuwe partners wordt inmiddels samengewerkt tussen 15 organisaties en mede-overheden. De Erfgoed Deal staat voor integraal werken en een sectoroverstijgende aanpak. Vanuit die optiek is het nieuwe partnerschap van de Waterschappen en het ministerie van EZK volgens betrokkenen belangrijk.

Volgens stuurgroepvoorzitter Mirjam Wulfse laten Erfgoed Deal-projecten zien dat erfgoed werkt als verbindende factor tussen verschillende beleidsvelden en doelen. “Onze beleidsterreinen hebben verschillende doelen en effecten op de leefomgeving. In het dagelijks leven ervaren mensen de wereld rondom echter als één geheel. En dat is het ook. Door erfgoed vanaf het begin te koppelen aan de opgaven, fungeert het als instrument van inspiratie en verbinding en verhoogt het de ruimtelijke kwaliteit, evenals het draagvlak onder de bevolking voor veranderingen, zoals we zien in Maassluis.”

De Erfgoeddeal is een samenwerkingsverband tussen de ministeries van OCW, BZK, IenW en LNV, het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Federatie Grote Monumentengemeenten, de Federatie Instandhouding Monumenten, de vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, het Rijksvastgoedbedrijf en de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit. Nu zijn daar dus ook het ministerie van EZK en de Unie van Waterschappen bij aangesloten.

Foto: Stadshaven Maassluis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.