Tweede leven keramisch tegeltableau

Het indrukwekkende keramische tegeltableau, ooit blikvanger in de entree van de Daniël den Hoed Kliniek te Rotterdam, is behouden.

Het werk, deels van glans en kleur voorzien door het gebruik van bladgoud, werd begin jaren zestig van de twintigste eeuw vervaardigd door beeldend kunstenaar Ger van Iersel.

Het tableau dreigde samen met de rest van het gebouw tijdens de sloop als puin te worden afgevoerd, maar de Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) van erfgoedvereniging Heemschut wist dat, na jarenlange onderhandeling met de kunstcommissie van het Erasmus MC, te voorkomen.

Uitdaging

De 15 vierkante meter grote reliëf wand, bestaande uit 215 elementen, is destijds stevig verankerd in een brandscheidende muur, opgetrokken uit betonklinkers. Daardoor werd het voor Arno van Sabben, specialist in het restaureren en verwijderen van o.a. antieke tegeltableaus, een niet geringe uitdaging het kunstwerk zonder schade te verwijderen.

In zeven dagen is de achterliggende wand steen voor steen afgebroken, zodat de onderdelen van het tegeltableau met speciale diamantzagen konden worden vrijgemaakt.

Nieuwe plek

De genummerde elementen worden op het ogenblik door Van Sabben bewerkt om op een nader te bepalen tijdstip weer bijeen gevoegd te kunnen worden tot het oorspronkelijke kunstwerk.

De WMK van Heemschut heeft al een nieuwe plek gevonden. Ergens in het monumentale vroegere Zuiderziekenhuis, dat een nieuwe functie krijgt in de Rotterdamse nieuwbouwwijk Zuiderhof, zal de wand weer schitteren.

Tekst en foto: Stella Marijnissen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.