Ga naar de inhoud

Tweede leven voor Haags schoolgebouw Sint Paulus

Bureau Kroner heeft in Den Haag Zuidwest nieuw leven geblazen in een leegstaand monumentaal schoolgebouw. De voormalige rk technische school Sint Paulus biedt nu onderdak aan De Meppel, een campus vol praktische opleidingen van het ROC Mondriaan.

De school verrees eind jaren vijftig naar ontwerp van de architecten Molenaar en Sips. Met de kenmerkende ritmische gevelindeling, sierbetonnen elementen en geïntegreerde kunst is het gebouw een typisch voorbeeld van wederopbouwarchitectuur.

Aanvankelijk deed de school dienst als lts. Later waren er het Haagsch Vakcollege, een kinderdagverblijf en het Residentie Orkest gehuisvest. De laatste jaren stond het gebouw leeg; het had zelfs niet veel gescheeld of het was gesloopt. Vanwege de aanwijzing tot rijksmonument en de nieuwe invulling door het ROC Mondriaan is de school weer verzekerd van een stralende toekomst.

Kruisbestuiving

Bureau Kroner heeft Sint Paulus vanuit de bestaande kwaliteiten gerenoveerd om het wisselende onderwijsprogramma van het ROC te faciliteren. Daarin blijft de hoofdopzet behouden: een vierkant- en een langwerpig bouwdeel, gekoppeld door een ruime entreehal. Het karakteristieke atrium is in ere hersteld om onderwijsvormen en activiteiten te combineren.

Aan de hand van workshops met docenten is Kroner naar eigen zeggen gekomen tot een ‘slimme organisatie’ van de verschillende opleidingen. Uitgangspunt was telkens om onderlinge kruisbestuiving te bevorderen. Op de begane grond zijn de praktijkruimtes te vinden, op de verdiepingen erboven de theorielokalen. Kroner: “Zo zien studenten vaker wat anderen aan het doen zijn en kunnen ze zich laten inspireren door andere werkvelden”.

Behouden, terugbrengen en toevoegen

In nauw overleg met Monumentenzorg Den Haag is op drie niveaus gewerkt aan renovatie en restauratie. Alles onder het mom van behouden, terugbrengen en toevoegen. Zo zijn belangrijke stijlkenmerken en elementen behouden of opgeknapt. Nieuwe ingrepen zijn op bescheiden manier vormgegeven ten opzichte van de bestaande structuur. Met oog voor detail, kleur en sfeer.

Bureau Kroner zegt de verborgen schoonheid van het gebouw te hebben onthuld. “Verloren gewaande puien zijn achter voorzetwanden vandaan gehaald en tegelwerk is hersteld. Ook gebouwgebonden kunst, zoals de muurschildering in het trappenhuis en de mozaïekvloer in het atrium van beeldend kunstenaar Marius de Leeuw, komen weer volledig tot hun recht”.

Ambitieniveau

Uitdaging was om het monumentale gebouw te laten voldoen aan de hedendaagse normen voor Frisse Scholen. Zo heeft er een flinke verduurzamingsslag plaatsgevonden, waarbij al het glas is vervangen door monumentenglas, het dak is geïsoleerd en er 400 zonnepanelen op het dak zijn gelegd.

Ook alle installaties zijn vernieuwd. Daarbij zijn de ventilatiekanalen bewust in het zicht gehouden en aan de plafonds van de verkeersruimtes geplaatst. Ze maken nu onderdeel uit van de architectuur, terwijl de betonconstructie in de lokalen vrij van installaties is gebleven. Bovendien maakte dat de later aangebrachte ventilatieroosters in de gevel overbodig, waardoor het gevelbeeld in ere is hersteld.

Levendige campus

Met de komst van De Meppel is Den Haag Zuidwest naar het zich laat aanzien een levendige campus rijker. De ‘entree-opleidingen’ van het ROC Mondriaan bieden jongeren perspectief op hun toekomst. Opmerkelijk is, dat de bedoelingen van de originele architecten zich anno nu nog steeds manifesteren. Daardoor bieden opzet en ruimtelijkheid van het gebouw voor deze nieuwe functie een ruim kader.

Bureau Kroner werkte voor de renovatie samen met kleurhistorisch onderzoeker Willianne van der Sar. Voor de uitvoering tekende aannemer Breijer uit Rotterdam.

Foto: De hoofdopzet van de school is behouden (foto Teo Krijgsman).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.