Twintig jaar bouwhistorisch onderzoek in Leiden op kaart

Van woonhuizen tot kerken en van bruggen tot stadspompen. In Leiden voeren bouwhistorici al 20 jaar bouwhistorisch onderzoek uit. De resultaten ervan zijn inzichtelijk samengebracht.

Als een pand of object gerestaureerd of gerenoveerd gaat worden, gaan de bouwhistorici er op af. In hun rapportages wordt de vaak complexe bouwgeschiedenis toegelicht. De 1.766 in Leiden tot dusver onderzochte panden en objecten prijken overzichtelijk gerangschikt, samen met de bouwhistorische waarden, nu op één kaart. Vernieuwend en vooral interessant voor (nieuwe) bewoners, architecten, archeologen en onderzoekers.

Toevoeging

Een bouwhistorische waardenkaart van Leiden was er al. Daarop staan plaatsen waar bouwhistorische waarden aanwezig of te verwachten zijn. Bij het maken van sloop- of (ver)bouwplannen moet daarmee rekening worden gehouden.

Op voornoemde kaart is nu ook te zien waar al bouwhistorisch onderzoek heeft plaatsgevonden. Voor de panden die vanaf 2016 bekeken zijn, is een korte beschrijving van het onderzoek of het pand opgenomen. In de loop van 2021 zullen (nog) meer onderzoeken kort worden beschreven.

Onderzoeksrapporten

Over de onderzochte objecten is meer informatie beschikbaar dan op de kaart te lezen valt. Iedereen kan de rapporten raadplegen bij Erfgoed Leiden aan de Boisotkade.

Dat is mogelijk interessant voor architecten, archeologen en bouwhistorische bureaus. Maar ook voor onderzoekers, eigenaren en bewoners is een schat aan informatie beschikbaar. De dossiers staan vanwege privacy- en auteursrechtelijke beperkingen niet online.

Tijdens een bezoek aan de studiezaal van Erfgoed Leiden kan eenieder op afspraak de rapporten inzien. Neem daartoe contact op via info@erfgoedleiden.nl onder vermelding van het gewenste rapport.

De kaart is tot stand gekomen in samenwerking met Niels Lagendijk, in het kader van zijn Geo Information Minor aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

https://www.leidseregioinkaart.nl/kaarten/Bouwhistorie/

Luchtfoto: Hielco Kuiper (Leiden Marketing).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.