UNESCO-icoon op Fort bij Abcoude

Met de UNESCO-status voor de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de nominatielijst, hebben veel mensen, zonder het te weten, met Fort bij Abcoude onvervangbaar cultureel werelderfgoed in de achtertuin.

Om voorbijgangers, bezoekers en omwonenden er bekender mee te maken heeft eigenaar Natuurmonumenten een blikvanger ontwikkeld in de vorm van een UNESCO-logo.

Gedeputeerden Mariëtte Pennarts-Pouw (Utrecht) en Joke Geldhof (Noord-Holland) onthullen het landmark binnenkort op de fortgracht, in aanwezigheid van o.a. burgemeester Maarten Divendal van De Ronde Venen.

Fort bij Abcoude behoort tot de Stelling van Amsterdam, maar ligt in de provincie Utrecht. Vandaar dat twee gedeputeerden de ceremoniële onthulling van het icoon verrichten.

Toegankelijk en zichtbaar

Als beheerder van forten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie wil Natuurmonumenten omwonenden en bezoekers kennis laten maken met dit belangrijke staaltje bouwkunst.

Net als het rijk, provincies, gemeenten en andere partijen, vindt de vereniging het belangrijk de waterlinie(s) duurzaam voor de toekomst te behouden én voor publiek toegankelijk en zichtbaar te maken.

Het landmark (2,5 meter hoog) is een jaar lang te zien in de fortgracht van Fort bij Abcoude. Het betreft het begin van een tournee, waarbij het icoon elk jaar op een ander fort van Natuurmonumenten, behorend tot de Stelling van Amsterdam, te zien zal zijn.

Foto: Artist impression van het UNESCO-icoon (foto studio Harm Hasenaar).