Ga naar de inhoud

Uslu: 12,5 miljoen euro in programma Erfgoeddeal

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) heeft samen met het Interprovinciaal Overleg en de Vereniging Nederlandse Gemeenten de verlenging van de Erfgoeddeal tot 2025 getekend. Het kabinet Rutte IV trekt er 12,5 miljoen euro voor uit.

Uslu: “De wereld om ons heen verandert snel. Door droogte, wateroverlast en hitte ziet de omgeving waarin we leven er anders uit. Steden groeien hard waardoor veel nieuwe woningen nodig zijn, terwijl in andere gebieden gezond voedsel geproduceerd moet worden. Klimaatverandering, verduurzaming en een toekomstbestendig landelijk gebied zijn kansen en problemen die we het hoofd moeten blijven bieden. Erfgoed kan een belangrijke rol spelen in deze transities en in het leefbaar maken en houden van onze leefomgeving”.

Programma

De Erfgoeddeal ging in 2019 van start. In het programma maken verschillende partijen afspraken over behoud en gebruik van erfgoed bij de grote ruimtelijke opgaven van nu.

In de geactualiseerde Erfgoeddeal ligt de focus op de hoofdthema’s landbouw en natuur, energie en economie, wonen en mobiliteit en water en bodem. Denk aan de inzet van middeleeuwse watermolenlandschappen om verdroging tegen te gaan, aan rijksmonumentale waterwerken in Groningen die helpen bij klimaatadaptatie, of aan het eeuwenoude cultuurlandschap in Friesland dat inspiratie biedt om biodiversiteit te vergroten.

Samenwerkingsverband

De Erfgoeddeal is een samenwerkingsverband tussen de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Binnenlandse Zaken, Infrastructuur en Waterstaat, en Landbouw, het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Federatie Grote Monumentengemeenten, de Federatie Instandhouding Monumenten, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, het Rijksvastgoedbedrijf en de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.