Ga naar de inhoud

Utrecht opent jacht op historische trage paden

Op initiatief van Provinciale Staten gaat de provincie Utrecht uitzoeken waar zogenoemde trage paden liggen opdat ze kunnen worden beschermd. Trage paden zijn spontaan gecreëerde wandelpaden, zoals jaagpaden of kerkenpaden, die in de 15e of 16e eeuw werden gebruikt door voetgangers om zich te verplaatsen.

Bedreiging

“Ik heb me laten vertellen dat in heel Nederland al 30.000 kilometer traag pad is opgeheven”, verklaart statenlid Erwin Kamp (D66) die het onderzoeksvoorstel schreef dat door nagenoeg alle politieke fracties is aangenomen.

Daarin staat dat het provinciebestuur in kaart moet brengen waar alle Utrechtse trage paden liggen en hoe aan behoud en bescherming van deze wandelroutes kan worden gewerkt. “Een traag pad is niet iets dat is gecreëerd”, weet Kamp die ontdekte dat de provinciale overheid van Utrecht geen beleid heeft voor deze wandelpaden. “Zo’n traag pad is spontaan ontwikkeld door mensen om zich te verplaatsen. Het zou zonde zijn als zoiets met zo’n rijke historie verdwijnt”.

Initiatiefvoorstel

Het gebeurt niet vaak dat statenleden stemmen over een voorstel van een collega-statenlid. Meestal oordeelt de politiek over voorstellen van het provinciebestuur, het college van Gedeputeerde Staten.

Maar een statenlid kan, mocht hij of zij dat willen, ook zelf een initiatiefvoorstel schrijven om de provincie aan het werk te zetten. Kamp: “Als je een motie indient, zoals vaak gebeurt, dan is er de kans dat het college die naast zich neerlegt. Vanwege de waarde die ik zie in dit onderwerp, maar ook omdat ik wil dat de provincie er écht iets mee gaat doen, heb ik het initiatiefvoorstel geschreven”.

Meehelpen

De provincie Utrecht gaat nu onderzoek doen om de ligging van trage paden in kaart te brengen. Wie zo’n pad in zijn of haar buurt kent (denk aan een jaagpad of kerkenpad), kan meehelpen. Stuur een foto met omschrijving naar tragepaden@provincie-utrecht.nl.

Foto: Het Jaagpad bij Bunnik langs de Kromme Rijn (foto Het Utrechts Archief).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.