Van bunker tot vakantiehuisje

In Hoek van Holland wordt een Duitse telefoonbunker op het ogenblik omgebouwd tot vakantiehuis. Het betreft een pilot van Cocondo, een concept waarmee oude bunkers langs de kust op duurzame en ecologische wijze worden getransformeerd tot betekenisvolle verblijfplaatsen.

De bouwkundige herbestemming van de eerste bunker is inmiddels bijna voltooid dankzij subsidies, fondsen, sponsoren en vrijwilligers. Voor de volledige inrichting is een crowdfunding campagne op touw gezet op Voordekunst. Daar ook kunnen al de eerste proefnachten voor 2021 worden geboekt.

Langs de Nederlandse kust liggen nog duizenden bunkers verscholen, die in de Tweede Wereldoorlog behoorden tot de Duitse Atlantikwall. Veel van die vervallen en verlaten bouwwerken dragen niet alleen een verhaal van bezetting, maar ook van bevrijding en wederopbouw. Zo zijn direct na WOII honderden bunkers hergebruikt als vervangende woonruimte of vakantiewoning.

Nieuwe bestemming

Om de verhalen te kunnen doorvertellen, het cultuurhistorisch erfgoed te behouden en de omliggende natuur te beschermen, geeft Cocondo de bunkers een nieuwe bestemming.

Het betreft een non-profit project. Inkomsten worden volledig besteed aan zorg voor het cultuurhistorisch erfgoed en de omliggende natuur. Verblijf in een bunker wordt volgens de initiatiefnemers straks in alle opzichten een positieve beleving.

Men vertoeft op bewuste manier onder de natuur, in de geschiedenis en aan zee. “En om het nog mooier te maken, de voetprint van deze vakantie is minimaal”, aldus Cocondo.

Vinedatuin

De pilot in Hoek van Holland ligt in het beschermde natuurgebied en rijksmonument het Vinetaduin van het Zuid-Hollands Landschap. De voormalige telefoonbunker uit 1943 werd in de oorlog bemand door twee manschappen. Na transformatie biedt de bunker plaats aan een klein gezin in de zomer en een artist in residence in de winter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.